Бјенемеово неравенство: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
{{Без извори|датум=ноември 2009}}
'''Неравенството на Биенаме''' (''француски: Bienaymé'') се изучува во [[Теорија на веројатност|теоријата на веројатност]]. Ова неравенство е генерализација на [[Неравенство на Чебишев|неравенството на Чебишев]] и [[Неравенство на Марков|неравенството на Марков]].
 
 
== Теорема ==
 
'''забелешка 2:''' За <math> a=0 </math> и <math> n=1 </math> се добива неравенството на Марков.
 
 
== Доказ ==
 
од каде директно се добива бараното неравенство.
 
 
== Наводи ==
* A. Papoulis, S. Unnikrishna Pillai, "Probability, Random Variables and Stochastic Processes", Fourth edition, McGraw-Hill, 2002
 
 
== Поврзано ==
== Видете исто така ==
{{col-begin}}
* [[Ирене-Жил Биенаме]]