Куглање на девет чунови: Разлика помеѓу преработките

[непроверена преработка][проверена преработка]
Ознаки: Мобилно уредување Мобилно семрежно уредување
Ознаки: Мобилно уредување Мобилно семрежно уредување
Ред 12:
 
== Куглање во Македонија ==
Во Македонија играта постои од 1977 година кога е официјално регистриран првиот играч, иако натпревари се практикуваат и неколку години порано (Од 1974) во кугларницата “Мусандра“ во Скопје на рекреативно ниво. Првите регистрирани клубови се Вардар, Металург, Сини, ФАС, Метропол, Работнички, Парк, 22. Декември, Пелагонија, Алумина, Макпетрол, Металец итн. Во склоп на повеќето кугларски клубови има и женски членови, па со тоа и самите колективи имаат и женски екипи под истото име. Во тој период Скопје е единствениот центар на куглањето, но подоцна се градат кугларници ширум Македонија, и тоа Велес, Битола, Струга, Штип, Тетово, Охрид, Маврово и Ресен.<br /> Денес се кугла единствено во Скопје (кугларница Мусандра, kугларница при СЦ “Борис Трајковски“), Битола (кугларница Атлантик) и Струга (кугларница хотел Дрим) иако во поголемите градови имало и повеќе од една кугларница.
 
=== Куглањето денес ===
Анонимен корисник