Разлика помеѓу преработките на „Лебед“

Додадени 489 бајти ,  пред 3 години
 
==Лебедот како тема во уметноста и во популарната култура==
Лебедот се јавува како тема во бројни дела од [[уметност]]а и [[Популарна култура|популарната култура]], како:.
 
===Лебедот како тема во книжевноста===
* „Гуската и лебедот“ - басна на американскиот писател [[Емброуз Бирс]].<ref> Емброуз Бирс, ''Басни''. Скопје: Темплум, 2016, стр. 15.</ref>
* „Лебед девојка“ - песна на југословенскиот поет [[Мак Диздар]].<ref>Мак Диздар, ''Горчин''. Скопје, Македонска книга, стр. 109-110.</ref>
* „Леда„[[Леда]] и лебедот“ (''Leda and the Swan'') - песна на англискиот поет [[В. Б. Јејтс]].<ref>W. B. Yeats, „Leda and the Swan“, во: Kenneth Allot, ed., ''The Penguin Book of Contemporary Verse 1918 – 60''. Harmonsworth, Middlesex, UK: Penguin Books, 1962, стр. 45.</ref>
 
===Лебедот како тема во музиката===
* „[[Лебедово езеро]]“ ([[руски јазик|руски]]: ''Лебединое озеро'') - [[балет]] на рускиот композитор [[Петар Илич Чајковски]] од 1875-1876 година.<ref>[http://www.tchaikovsky-research.net/en/Works/Ballets/TH012/index.html (пристапено на 20.1.2013)].</ref>
* „Мој бел лебеду“ (''Moj bijeli labude'') - песна на хрватската [[Рок-музика|рок]]-група „[[Прљаво казалиште]]“ (''Prljavo kazalište'').<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=witErHjlFkg YouTube, Prljavo kazaliste - Moj bijeli labude - lyrics ()]</ref>
* „Лебедово езеро“ (''Swan Lake'') - песна на британската [[Рок-музика|рок]]-група „[[ПИЛ (рок-група)|ПИЛ]]“ (''Public Image Ltd.'') од 1979 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=nLDL0G8U8Xo YouTube, Public Image Ltd. – Metal Box (FULL ALBUM | HQ SOUND) (пристапено на 29.5.2017)</ref>