Драго Иблер: Разлика помеѓу преработките

[проверена преработка][проверена преработка]
Избришана содржина Додадена содржина
Создадена страница со: {{Инфокутија за архитект |image = |caption = |name = Драго Иблер |nationa...
Ознака: Изворно уредување 2017
 
Нема опис на уредувањето
Ознака: Изворно уредување 2017
Ред 19:
[[Податотека:Skopje, razglednica so Gradska bolnica, 1930.jpg|мини|Историска фотографија од Градската болница во Скопје од 1930 година]]
 
Дипломирал на Високата техничка школа во [[Дрезден]] во 1921 година. По 1921 година, заминал во [[Париз]] и се приклучил на групата архитекти од кругот на [[Ле Корбизје]] и списанието „Нов дух“ (''L'Esprit Nouveau''), а подоцна ги продолжил студиите на Државната уметничка академија во [[Берлин]] (1922-1924) iи studijuработел njemačkogво arhitektaателјето ''Hansaна Poelziga''германскиот архитект [[Ханс Пелциг]].
Nakon tog razdoblja studija i usavršavanja ''Ibler'' projektira zgradu ''Zavoda za osiguranje radnika'' ([[1923]].), prvi projekt moderne funkcionalističke arhitekture u tadašnjem [[Zagreb|Zagrebu]] i [[Kraljevina SHS|Jugoslaviji]]. Zatim sa zagrebačkim kolegama istomišljenicima (Dragom Galićem, Mladenom Kauzlarićem, [[Stjepan Planić|Stjepanom Planićem]] i drugima), između [[1925]]. - [[1935]]. radi na osnivanju takozvane ''Zagrebačke škole'', neformalne grupe arhitekata, zastupnika modernističkog pravca u arhitekturi, koji su željeli radikalno prekinuti sa svim nepotrebnim tradicionalističkim ostavštinama (ukrasi, dekorativne fasade).
Njegov socijalni i društveni angažman, doveo ga je na čelne pozicije [[Grupa Zemlja|grupe Zemlja]], koju je uz umjetnike istomišljenike osnovao [[1929]]. u Zagrebu. U isto vrijeme ''Ibler'' radi kao arhitekt na brojnim natječajima, ali slabo prolazi, radovi su mu u
većini slučajeva odbijeni. Jedan dio odbijenica svakako se desio zbog konzervativne sredine, koja nije mogla prihvatiti nova modernistička (i puristička) shvaćanja arhitektonske ljepote, a dio toga išao je i zbog ''Iblerovog'' očiglednog lijevog političkog angažmana, koji se osobito vidio kroz javne istupe grupe Zemlja. No ''Ibler'' nije bio bez prihoda, realizirao je projekte za brojne manje privatne vile u Zagrebu, [[Korčula|Korčuli]], nekoliko industrijskih objekata i ''zgradu radničkog osiguranja u [[Skopje|Skopju]]'' ([[1932]].), u kojoj je prvi put primijenio neke nove ideje [[Le Corbusier|Le Corbusiera]], između ostalog i njegove prozore na vrpci.
 
По студиите и усовршувањето, Иблер ја проектирал зградата на Заводот за осигурување на работници (1923), прв проект на модерна функционалистичка архитектура во тогашниот [[Загреб]] и [[Кралство Југославија|Кралството Југославија]]. Потоа со загрепските колеги и истомисленици (Драго Галиќ, Младем Каузлариќ, Стјепан Планиќ и други) работел на основањето на т.н. Загрепска школа, неформална група на архитекти, застапници на модернистичкиот правец во архитектура, кои сакале радикално да прекинат со сите непотребни традиционални работи (украси, фасади).
Od [[1926]]. ''Ibler'' radi kao profesor na [[Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu|Zagrebačkoj Akademiji likovne umjetnosti]], na netom osnovanom ''Odjelu Ahitekture'', koji djeluje do ratne [[1941]]. Nakon toga ''Ibler'' radi na ''[[Ženeva|Ženevskom]] Sveučilištu'' kao predavač arhitekture. Nakon svršetka rata vraća se u [[Zagreb]], i ponovno predaje na [[Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu|Akademiji]] (''Odjel Arhitekture''). Iza rata ublažio je svoja radikalna i puristička shvaćanja o čistoći moderne arhitekture, tako da njegovi poratni projekti imaju i čisto dekorativne ili skulpturalne dodatke, bez obzira na funkciju. Puno radi, ali mnogo toga ostaje samo na papiru poput ''projekta za [[Beograd|beogradsku]] Operu'' ([[1948]].), ''zgradu jugoslavenske veleposlanstva u [[Moskva|Moskvi]]'' ([[1959]].), ''[[Tito|Titove]] zagrebačke rezidencije'' ( [[1961]]. - 4.). No pored tih nerealiziranih, ostaje dosta ostvarenih ''Iblerovih'' projekata stambenih zgrada po Zagrebu; u ''Martićevoj'', ''Smičiklasovoj'' i ''Vlaškoj'' ulici. Od svih tih objekata njegov ''Drveni neboder'' ([[1958]].) iz Martićeve, ostat će valjda Iblerov trajni zaštitni znak u njegovu rodnom gradu.
 
Неговиот социјален и општествен ангажман, го довел со раководната позиција на „Групата на Земјата“, која ја основал со истомислениците во 1929 година во Загреб. Во исто време Иблер работел како архитект на бројни конкурси, ама не успевал, бидејќи во повеќето случаи бил одбиван. Еден дел од одбиените работи биле поради конзервативната средина, која не можела да ги прифати новите модернистички (и пуристички) сфаќања на архитектонски убавини, а дел и поради очигледното лево политичко сфаќање, кое се гледало од јавните настапи на „Групата на Земјата“. Но, Иблер не бил без приходи, остварил проекти за бројни помали приватни вили во Загреб, [[Корчула]], неколку индустриски објекти и зградата на Окружниот уред за осигурување во [[Скопје]] ([[1932]].), во која по прв пат употребил некои нови идеи на [[Ле Корбизје]], помеѓу кои и неговите лентовидни прозорци.
* Poginuo je u prometnoj nesreći 1964., kod Novog Mesta.
* Iblerov tekst iz manifesta [[Grupa Zemlja|grupe Zemlja]] ( [[1929]].) - ''Treba živjeti životom svoga doba i treba stvarati u duhu svoga doba. Suvremeni život prožet je socijalnim idejama i pitanjima kolektiva, a umjetnik ne može stajati izvan kolektiva, jer su umjetnost i život jedno.''
 
Од 1926 година, Иблер работел како професор на Загрепската академија за ликовни уметности, на основаниот оддел за архитектура, кој работел до 1941 година. После тоа, Иблер работел на Женевскиот универзитет како професор за архитектура. По завршувањето на [[Втора светска војна|Втората светска војна]] се вратил во [[Загреб]] и повторно работел на академијата. По војната ги ублажил своите радикални и пуристички сфаќање за чистотата на модерната архитектура, така што неговите повоени дела имаат и чисто декоративни или скулптурални додатоци. Работел многу, ама многу од тоа останало само на хартија како проектот за Белградската опера (1948), зградата на југословенската амбасада во [[Москва]] (1959), Титовата загрепска резиденција (1961-1964). Покрај неостварените, имало многу остварени проекти како станбени згради во Загреп. Меѓу нив е неговиот „Дрвен облакодер“ (1958).
== Značajnija ostvarenja ==
 
Загинал во сообраќајна несреќа во 1964 година кај [[Ново Место]].
* zgrada Zavoda za osiguranje radnika u Zagrebu ([[1923]].)
* zgrada radničkog osiguranja u Mostaru ([[1930]]., danas Dom zdravlja)
* kuća Wellisch u Zagreb ([[1930]].)
* zgrada Zavoda za osiguranje radnika u [[Skopje|Skopju]] ([[1932]].)
* Drveni neboder, Martićeva, [[Zagreb]] ([[1958]].)
 
== Значајни дела ==
== Izvori ==
{{izvori}}
 
* зграда на Заводот за осигурување на работниците во Загреб (1923)
{{GLAVNIRASPORED:Ibler, Drago}}
* зграда на Заводот за работничко осигурување во Мостар (1930, денес Здравствен дом)
[[Kategorija:Arhitekti i graditelji u Hrvatskoj]]
* зграда на Заводот за осигурување на работниците во Скопје (1932)
[[Kategorija:Životopisi, Zagreb]]
* Дрвен облакодер во Загреб (1958)
 
== Наводи ==
{{наводи}}
 
{{ОСНОВНОПОДРЕДУВАЊЕ:Иблер, Драго}}
[[Категорија:Хрватски архитекти]]