Разлика помеѓу преработките на „Моноспитово“

Нема измена во големината ,  пред 3 години
с
с
Селото било ослободено од османлиската власт од четите на Думбалаков и Хаџиманов<ref>Думбалаковъ, Михаилъ. Презъ пламъцитѣ на живота и революцията, томъ II, София, 1937, стр. 167 - 168, 177 - 178.</ref>. По крајот на војната, кога се дознало за одлуката дека селото и Струмичкиот крај ќе и припаднат на Бугарија, грчките војски пред да се повлечат од овие простори извршиле голем број на ѕверства. Селото Моноспитово било изложено на грабеж од грчките војници. Во Моноспитово Грците дошле со намера да го запалат селото и малтретирале и убиле неколку мажи и жени. Напуштајќи го ограбеното село, Грците им се заканиле на селаните дека пак ќе се вратат и ќе стават ,,под нож‘‘ сѐ што ,,е македонско‘‘<ref name="Балкански војни">Струмица и Струмичко во времето на Балканските војни и Букурешкиот мировен договор, Завод за заштита на спомениците и културата и музеј на Струмица, 2013.</ref>.
 
===ЈугословијаЈугославија===
 
[[Податотека:Primary school Boris Trajkovski (Monospitovo) (4).jpg|thumb|лево|[[ОУ „Борис Трајковски“ - Моноспитово|Училиште „Борис Трајковски“]]]]