Разлика помеѓу преработките на „Глад“

Додадени 2.743 бајти ,  пред 4 години
До
(средување + слика)
(До)
[[File:Starved_girl.jpg|thumb|183x183px|Прегладнето девојче]]
'''Глад''' - состојба во која едно лице, за одржлив период, не може да јаде доволно храна за задоволување на основните потреби за исхрана. Во текот на историјата, делови од населението во светот често доживуваат постојани периоди на глад. Во многу случаи, ова резултирало поради прекини на снабдување со храна предизвикани од [[војна]], [[чума]], или неповолни временски услови. За првите неколку децении по [[Втората светска војна]], технолошкиот напредок и зголемена политичка соработка сугерираше дека е можно значително да се намали бројот на луѓето кои страдаат од глад. Од [[2000]] година бројот на луѓе кои страдаат од екстремна глад е намален. Според Светската програма за храна и некои статистички податоци се вели дека: „Околу 795 милиони луѓе во светот немаат доволно храна за да водат здрав и активен живот. Тоа е еден од девет луѓе на земјата. Огромното мнозинство на гладни луѓе во светот живеат во земјите во развој, каде што 12,9 проценти од населението се неисхранети“.<ref name="wfp.org Hunger Statistics">{{cite web|title=Hunger Statistics|url=https://www.wfp.org/hunger/stats|website=World Food Programme|publisher=wfp.org|accessdate=25 April 2016}}</ref>
 
До 2006 година, просечната меѓународна цена на храната била во голема мера стабилна во текот на неколку децении. Во последните месеци од 2006 година, сепак, цените почнале да се зголемуваат брзо. До 2008 година, цената на оризот се зголемила за трипати од цената во некои региони, а тоа сериозно ги погодило земјите во развој. Цената на храната паднала во почетокот на 2009 година, но се зголемило на друго рекордно високо ниво во 2011 година, и оттогаш се намалило малку. Финансиската криза од 2008 година низ целиот свет дополнително зголемување на бројот на луѓето кои страдаат од глад, вклучувајќи драматични зголемувања дури и во развиените економии, како што се Велика Британија, Еврозоната и САД.
 
Милениумските развојни цели вклучувале посветеност за натамошно намалување од 50% на делот од населението во светот што страдаат од екстремна глад до 2015 година. Во 2012 година, станало јасно дека оваа цел тешко ќе се постигне, делумно како резултат на постојаната инфлација на цените на храната. Сепак, кон крајот на 2012 [[Организација за исхрана и земјоделство на ООН|Организацијата за исхрана и земјоделство на ООН]] изјавила дека сè уште е можно да ја погоди целта со доволно напор. Во 2013 година, ФАО проценува дека 842 милиони луѓе се недоволно исхранети (12% од светската популација). Неухранетост е причина за смртта на повеќе од 3,1 милиони деца под 5 години. [[УНИЦЕФ]] проценува дека 300 милиони деца одат во кревет гладни секоја вечер; и дека 8000 деца на возраст од 5 години се очекува да умираат од неухранетост секој ден.
 
==Физички карактеристики==
52

уредувања