Разлика помеѓу преработките на „Претседател на Собранието на Македонија“

+потпретседатели на Собранието
(изборот на Џафери е официјален)
(+потпретседатели на Собранието)
 
==Потпретседатели==
Потпретседателите на Собранието на Република Македонија му помагаат на претседателот на Собранието во вршењето на неговата функција и го заменуваат во случај на одсутностотсуство или спреченост. Потпретседателите на Собранието се избираат од редот на пратениците и нивниот мандат трае четири години. Актуелни потпретседатели на Собранието се [[Рената Тренеска|Рената Дескоска]] од [[СДСМ]], [[Рафис Алити]] од [[ДУИ]], и [[Антонио Милошоски]] од [[ВМРО-ДПМНЕ]].<ref>[http://www.sobranie.mk/potpretsedateli-na-sobranieto-ef2645de-341a-404f-94d6-9d28e6af7d78.nspx Потпретседатели на Собранието] sobranie.mk</ref>
 
==Список на претседатели (од 1944 до денес)==