Разлика помеѓу преработките на „Претседател на Собранието на Македонија“

; Партии
{{legend2|Yellow|[[Либерална партија на Македонија|ЛПМ]]|border=1px solid #AAAAAA}}
{{legend2|#330099Blue|[[Социјалдемократски сојуз на Македонија|СДСМ]]|border=1px solid #AAAAAA}}
{{legend2|Turquoise|[[Демократска алтернатива|ДА]]|border=1px solid #AAAAAA}}
{{legend2|Violet|[[Либерално-демократска партија (Македонија)|ЛДП]]|border=1px solid #AAAAAA}}
| [[Стојан Андов]]<br />{{small|(1935–)}} || [[File:No image.png|60px]] || 8 јануари 1991 || 6 март 1996 || [[Либерална партија на Македонија]]
|-
! style="background:#330099Blue; color:white"| 2
| [[Тито Петковски]]<br />{{small|(1945–)}} || [[File:No image.png|60px]] || 6 март 1996 || 19 ноември 1998 || [[Социјалдемократски сојуз на Македонија]]
|-
| [[Стојан Андов]]<br />{{small|(1935–)}} || [[File:No image.png|60px]] || 30 ноември 2000 || 4 октомври 2002 || [[Либерална партија на Македонија]]
|-
! style="background:#330099Blue; color:white"| 5
| [[Никола Поповски]]<br />{{small|(1962–)}} || [[File:No image.png|60px]] || 4 октомври 2002 || 8 ноември 2003 || [[Социјалдемократски сојуз на Македонија]]
|- bgcolor=#E6E6AA
| [[Лилјана Поповска]]<br />{{small|(1956–)}} || [[File:PopovskaLiljana.jpg|60px]] || 8 ноември 2003 || 18 ноември 2003 || [[Либерално-демократска партија (Македонија)|Либерално-демократска партија на Македонија]]
|-
! style="background:#330099Blue; color:white"| 6
| [[Љупчо Јордановски]]<br />{{small|(1953–2010)}} || [[File:No image.png|60px]] || 18 ноември 2003 || 2 август 2006 || [[Социјалдемократски сојуз на Македонија]]
|-