Разлика помеѓу преработките на „Декларација на албанските политички партии во Македонија“

* [[25 февруари (настани)|25 февруари]] – Обвинување од страна на [[ВМРО ДПМНЕ]]: ''Реализацијата на платформата од Тирана и обидите преку наметнувањето на албанскиот јазик како официјален, претставува редефинирање на Република Македонија и оди спротивно на мултиетничкиот карактер на државата, ставајќи ги припадниците на другите етнички заедници во подредена позиција''
== Текст ==
Во платформа меѓудругото се предвидува официјализирање на албанскиот јазик, целосно спроведување на Охридскиот рамковен договор и формирање на државна комисија која би обезбедила рамноправна распределба на државниот буџет. Во неа се сугерира и обнова на судските процеси Сопот, Бродец, Монструм и Диво Насеље, за кои Албанците во Македонија имаат сомнеж дека се праведно спроведени. Во делот на евроатланските интеграции, во платформата се нагласува потребата од вклучување на албанските партии во преговорите за решавање на спорот за името со Грција, нешто што одамна се спомнува, со цел на ова прашање што поскоро да му се стави крај, а да се отвори патот за сигурно членство на Македонија во [[НАТО]] и [[ЕУ]]. Усвојување заедничка и обврзувачка Резолуција во Собранието на Република Македонија со која Владата на Република Македонија се обврзува активно да се вклучи во процесот за решавање на спорот со името. Вклучување на Албанците во работната група за директни преговори со Грција.<ref>[http://tv21.tv/mk/?p=115096 ОБЈАВЕНА ЗАЕДНИЧКАТА ПЛАТФОРМА НА АЛБАНЦИТЕ – ЕДНАКВОСТ ПО СИТЕ ОСНОВИ, ВКЛУЧЕНОСТ ВО ПРЕГОВОРИТЕ СО ГРЦИЈА]</ref><ref>[http://puls24.mk/mk/vesti/tiranska-platforma-integralen-tekst Интегрален текст]</ref>.У
 
својување заедничка и обврзувачка Резолуција во Собранието на Република Македонија со која Владата на Република Македонија се обврзува активно да се вклучи во процесот за решавање на спорот со името. Вклучување на Албанците во работната група за директни преговори со Грција.<ref>[http://tv21.tv/mk/?p=115096 ОБЈАВЕНА ЗАЕДНИЧКАТА ПЛАТФОРМА НА АЛБАНЦИТЕ – ЕДНАКВОСТ ПО СИТЕ ОСНОВИ, ВКЛУЧЕНОСТ ВО ПРЕГОВОРИТЕ СО ГРЦИЈА]</ref><ref>[http://puls24.mk/mk/vesti/tiranska-platforma-integralen-tekst Интегрален текст]</ref>.
 
Платформата предвидува промена на знамето, грбот и химната на [[Република Македонија]].<ref>https://puls24.mk/mk/vesti/tiranska-platforma-integralen-tekst</ref>
 
==Наводи==