Разлика помеѓу преработките на „Претседател на Собранието на Македонија“

нема опис на уредувањето
'''Претседател на Собранието на Република Македонија''' — главен раководител на [[Собрание на Република Македонија|Собранието на Република Македонија]]. Претседателот се избира од редот на [[пратеник|пратениците]] со [[мнозинство гласови]] од вкупниот број пратеници (61 пратеник). [[Мандат]]от на претседателот трае четири години.
 
Претседателот на Собранието го претставува Собранието, ги свикува [[седница|седниците]] на Собранието и раководи со нив, се грижи за примена на Деловникот на Собранието, ги потпишува [[указ]]ите за прогласување на [[закон]]ите и врши други работи утврдени со [[Устав на Република Македонија|Уставот на Република Македонија]] и со Деловникот на Собранието. <!--Моментален претседател на Собранието на Република Македонија е [[Талат Џафери]] од [[ДУИ]].-->
 
== Потпретседатели ==
<!--Моментален претседател на Собранието на Република Македонија е [[Талат Џафери]] од [[ДУИ]].-->
 
== Потпретседатели ==
Потпретседателите на Собранието му помагаат на претседателот на Собранието во вршењето на неговата функција и го заменуваат во случај на одсутност или спреченост. Потпретседателите на Собранието се избираат од редот на пратениците и нивниот мандат трае четири години.
 
Моментални потпретседатели на Собранието се [[Светлана Јакимовска]] ([[ВМРО ДПМНЕ]]), [[Рафис Алити]] ([[ДУИ]]) и [[Јани Макрадули]] ([[СДСМ]]).
 
==Список на претседатели (од 1944 до денес)==
|-
! style="background:#990000; color:white"| 8
| [[Трајко Вељаноски]]<br />{{small|(1962–)}} || [[File:Trajko Veljanovski 2015.jpg|60px]] || 21 јуни 2008 || денес<br/18 >(претседавач)октомври 2016 || [[Внатрешна македонска револуционерна организација - Демократска партија за македонско национално единство|Внатрешна македонска револуционерна организација<br>–<br>Демократска партија за македонско национално единство]]
|}
 
== Надворешни врски ==
* [http://www.sobranie.mk/ Собрание на Република Македонија]
 
{{Претседател на Собранието на Социјалистичка Република Македонија}}