Разлика помеѓу преработките на „Претседател на Собранието на Македонија“

| [[Саво Климовски]]<br />{{small|(1947–)}} || [[File:No image.png|60px]] || 19 ноември 1998 || 30 ноември 2000 || [[Демократска алтернатива]]
|-
! style="background:Yellow; color:black;"| {{small|(1)}}4
| [[Стојан Андов]]<br />{{small|(1935–)}} || [[File:No image.png|60px]] || 30 ноември 2000 || 4 октомври 2002 || [[Либерална партија на Македонија]]
|-
! style="background:#330099; color:white"| 45
| [[Никола Поповски]]<br />{{small|(1962–)}} || [[File:No image.png|60px]] || 4 октомври 2002 || 8 ноември 2003 || [[Социјалдемократски сојуз на Македонија]]
|- bgcolor=#E6E6AA
| [[Лилјана Поповска]]<br />{{small|(1956–)}} || [[File:No image.png|60px]] || 8 ноември 2003 || 18 ноември 2003 || [[Либерално-демократска партија (Македонија)|Либерално-демократска партија на Македонија]]
|-
! style="background:#330099; color:white"| 56
| [[Љупчо Јордановски]]<br />{{small|(1953–2010)}} || [[File:No image.png|60px]] || 18 ноември 2003 || 2 август 2006 || [[Социјалдемократски сојуз на Македонија]]
|-
! style="background:#990000; color:white"| 67
| [[Љубиша Георгиевски]]<br />{{small|(1937–)}} || [[File:Ljubisa Georgievski.jpg|60px]] || 2 август 2006 || 21 јуни 2008 || [[Внатрешна македонска револуционерна организација - Демократска партија за македонско национално единство|Внатрешна македонска револуционерна организација<br>–<br>Демократска партија за македонско национално единство]]
|-
! style="background:#990000; color:white"| 78
| [[Трајко Вељаноски]]<br />{{small|(1962–)}} || [[File:Trajko Veljanovski 2015.jpg|60px]] || 21 јуни 2008 || денес<br/ >(претседавач) || [[Внатрешна македонска револуционерна организација - Демократска партија за македонско национално единство|Внатрешна македонска револуционерна организација<br>–<br>Демократска партија за македонско национално единство]]
|}