Разлика помеѓу преработките на „Претседател на Собранието на Македонија“

додавање шаблон
с (Отстрането уредувањето на 185.86.237.20 (разговор), вратено на последната верзија на [[User:Виолетова|Виолето...)
(додавање шаблон)
Моментални потпретседатели на Собранието се [[Светлана Јакимовска]] ([[ВМРО ДПМНЕ]]), [[Рафис Алити]] ([[ДУИ]]) и [[Јани Макрадули]] ([[СДСМ]]).
 
==ДосегашниСписок на претседатели на(од Собранието на1944 Републикадо Македонијаденес)==
===Список на претседатели на Народното Собрание на Социјалистичка Република Македонија (1944–1991)===
===Од осамостојувањето===
; Партија
{{legend2|#DC241F|[[Сојуз на комунистите на Македонија|СКМ/КПМ]]|border=1px solid #AAAAAA}}
; Статус
{{legend|#E6E6AA|Вршител на должност|border=black}}
{|class="wikitable" style="text-align:center"
|-
! №
! width=180|Име<br />{{small|(роден/а–починал/а)}}
! Слика
! colspan=2|Мандат
! Политичка партија
|-
! style="background:#DC241F; color:white;"| 1
| [[Методија Андонов - Ченто]]<br />{{small|(1902–1957)}}|| [[File:Čento-vsv.jpg|60px]] || 2 август 1944 || 15 март 1946 || [[Комунистичка партија на Македонија]]
|-
! style="background:#DC241F; color:white;"| 2
| [[Борис Спиров]]<br />{{small|(1898–1974)}} || [[File:No image.png|60px]] || 30 декември 1946 || 30 декември 1947 || [[Комунистичка партија на Македонија]]
|-
! style="background:#DC241F; color:white;"| 3
| [[Димитар Несторов]]<br />{{small|(1890–1968)}} || [[File:No image.png|60px]] || 30 декември 1947 || 3 јануари 1951 || [[Комунистичка партија на Македонија]]
|-
! style="background:#DC241F; color:white;"| 4
| [[Димче Стојанов - Мире|Димче Стојанов]]<br />{{small|(1910–1991)}} || [[File:No image.png|60px]] || 4 јануари 1951 || 19 ноември 1953 || [[Сојуз на комунистите на Македонија|Комунистичка партија на Македонија<br />{{small|во 1952 преименувана во}}<br />Сојуз на комунистите на Македонија]]
|-
! style="background:#DC241F; color:white;"| 5
| [[Лазар Колишевски]]<br />{{small|(1914–2000)}} || [[File:Lazar Koliševski, foto.jpg|60px]] || 19 ноември 1953 || 26 јуни 1962 || [[Сојуз на комунистите на Македонија]]
|-
! style="background:#DC241F; color:white;"| 6
| [[Љупчо Арсов]]<br />{{small|(1910–1986)}} || [[File:Ljupčo Arsov.jpg|60px]] || 26 јуни 1962 || 24 јуни 1963 || [[Сојуз на комунистите на Македонија]]
|-
! style="background:#DC241F; color:white;"| 7
| [[Видое Смилевски - Бато|Видое Смилевски]]<br />{{small|(1915–1979)}} || [[File:Vidoe Smilevski.jpg|60px]] || 25 јуни 1963 || 12 мај 1967 || [[Сојуз на комунистите на Македонија]]
|-
! style="background:#DC241F; color:white;"| 8
| [[Мито Хаџивасилев - Јасмин|Мито Хаџивасилев]]<br />{{small|(1921–1968)}} || [[File:Mito_Jasmin.gif|60px]] || 1967 || 1 август 1968 || [[Сојуз на комунистите на Македонија]]
|-
! style="background:#DC241F; color:white;"| 9
| [[Никола Минчев]]<br />{{small|(1915–1997)}} || [[File:No image.png|60px]] || 23 септември 1968 || 6 мај 1974 || [[Сојуз на комунистите на Македонија]]
|-
! style="background:#DC241F; color:white;"| 10
| [[Благоја Талески]]<br />{{small|(1924–2001)}} || [[File:No image.png|60px]] || мај 1974 || 1982 || [[Сојуз на комунистите на Македонија]]
|-
! style="background:#DC241F; color:white;"| 11
| [[Бошко Станковски]]<br />{{small|(1925–1987)}} || [[File:No image.png|60px]] || 28 април 1982 || 28 април 1984 || [[Сојуз на комунистите на Македонија]]
|-
! style="background:#DC241F; color:white;"| 12
| [[Ката Лахтова]]<br />{{small|(1924–)}} || [[File:No image.png|60px]] || 28 април 1984 || 25 април 1985 || [[Сојуз на комунистите на Македонија]]
|-
! style="background:#DC241F; color:white;"| 13
| [[Станко Младеновски]]<br />{{small|(1937–)}} || [[File:No image.png|60px]] || 25 април 1985 || 28 април 1986 || [[Сојуз на комунистите на Македонија]]
|-
! style="background:#DC241F; color:white;"| 14
| [[Вулнет Старова]]<br />{{small|(1934–1995)}} || [[File:No image.png|60px]] || 28 април 1986 || 8 април 1991 || [[Сојуз на комунистите на Македонија]]
|}
 
===Список на претседатели на Собранието на Република Македонија (1991–денес)===
* [[Стојан Андов]] (1991–1996)
; Партии
* [[Тито Петковски]] (1996–1998)
{{legend2|Yellow|[[Либерална партија на Македонија|ЛПМ]]|border=1px solid #AAAAAA}}
* [[Саво Климовски]] (1998–2000)
{{legend2|#330099|[[Социјалдемократски сојуз на Македонија|СДСМ]]|border=1px solid #AAAAAA}}
* [[Стојан Андов]] (2000–2002)
{{legend2|Turquoise|[[Демократска алтернатива|ДА]]|border=1px solid #AAAAAA}}
* [[Никола Поповски]] (2002–2003)
{{legend2|Violet|[[Либерално-демократска партија (Македонија)|ЛДП]]|border=1px solid #AAAAAA}}
* [[Љупчо Јордановски]] (2003–2006)
{{legend2|#990000|[[Внатрешна македонска револуционерна организација - Демократска партија за македонско национално единство|ВМРО-ДПМНЕ]]|border=1px solid #AAAAAA}}
* [[Љубиша Георгиевски]] (2006–2008)
; Статус
* [[Трајко Вељаноски]] (2008–2016)
{{legend|#E6E6AA|Вршител на должност|border=black}}
<!--* [[Талат Џафери]] (2017–сѐ уште)-->
{| class="wikitable" style="text-align:center"
 
|-
===Пред осамостојувањето===
! №
* [[Вулнет Старова]] (1986–1991)
! width=180|Име<br />{{small|(роден/а–починал/а)}}
* [[Станко Младеновски]] (1985–1986)
! Слика
* [[Ката Лахтова]] (1984–1985)
! colspan=2|Мандат
* [[Бошко Станковски]] (1982–1983, 1983–1984)
! Политичка партија
* [[Благоја Талески]] (1974–1978, 1978–1982)
|-
* [[Никола Минчев]] (1968–1974)
! style="background:Yellow; color:black;"| 1
* [[Мито Хаџивасилев - Јасмин]] (1967–1968)
| [[Стојан Андов]]<br />{{small|(1935–)}} || [[File:No image.png|60px]] || 8 јануари 1991 || 6 март 1996 || [[Либерална партија на Македонија]]
* [[Видое Смилевски - Бато]] (1963–1967)
|-
* [[Љупчо Арсов]] (1962–1963)
! style="background:#330099; color:white"| 2
* [[Лазар Колишевски]] (1953–1958, 1958–1962)
| [[Тито Петковски]]<br />{{small|(1945–)}} || [[File:No image.png|60px]] || 6 март 1996 || 19 ноември 1998 || [[Социјалдемократски сојуз на Македонија]]
* [[Димче Стојанов - Мире]] (1951–1953)
|-
* [[Димитар Несторов]] (1947–1951)
! style="background:Turquoise; color:black;"| 3
* [[Борис Спиров]] (1946–1947)
| [[Саво Климовски]]<br />{{small|(1947–)}} || [[File:No image.png|60px]] || 19 ноември 1998 || 30 ноември 2000 || [[Демократска алтернатива]]
* [[Методија Андонов - Ченто]] ([[2 август]] 1944), Претседател на [[Президиум на АСНОМ|Президиумот на АСНОМ]]
|-
! style="background:Yellow; color:black;"| {{small|(1)}}
| [[Стојан Андов]]<br />{{small|(1935–)}} || [[File:No image.png|60px]] || 30 ноември 2000 || 4 октомври 2002 || [[Либерална партија на Македонија]]
|-
! style="background:#330099; color:white"| 4
| [[Никола Поповски]]<br />{{small|(1962–)}} || [[File:No image.png|60px]] || 4 октомври 2002 || 8 ноември 2003 || [[Социјалдемократски сојуз на Македонија]]
|- bgcolor=#E6E6AA
! style="background:Violet; color:black;"| —
| [[Лилјана Поповска]]<br />{{small|(1956–)}} || [[File:No image.png|60px]] || 8 ноември 2003 || 18 ноември 2003 || [[Либерално-демократска партија (Македонија)|Либерално-демократска партија на Македонија]]
|-
! style="background:#330099; color:white"| 5
| [[Љупчо Јордановски]]<br />{{small|(1953–2010)}} || [[File:No image.png|60px]] || 18 ноември 2003 || 2 август 2006 || [[Социјалдемократски сојуз на Македонија]]
|-
! style="background:#990000; color:white"| 6
| [[Љубиша Георгиевски]]<br />{{small|(1937–)}} || [[File:Ljubisa Georgievski.jpg|60px]] || 2 август 2006 || 21 јуни 2008 || [[Внатрешна македонска револуционерна организација - Демократска партија за македонско национално единство|Внатрешна македонска револуционерна организација<br>–<br>Демократска партија за македонско национално единство]]
|-
! style="background:#990000; color:white"| 7
| [[Трајко Вељаноски]]<br />{{small|(1962–)}} || [[File:Trajko Veljanovski 2015.jpg|60px]] || 21 јуни 2008 || денес (претседавач) || [[Внатрешна македонска револуционерна организација - Демократска партија за македонско национално единство|Внатрешна македонска револуционерна организација<br>–<br>Демократска партија за македонско национално единство]]
|}
 
== Извори ==