Разлика помеѓу преработките на „Претседател на Собранието на Македонија“

рв
Ознаки: Мобилно уредување Мобилно семрежно уредување
(рв)
Претседателот на Собранието го претставува Собранието, ги свикува [[седница|седниците]] на Собранието и раководи со нив, се грижи за примена на Деловникот на Собранието, ги потпишува [[указ]]ите за прогласување на [[закон]]ите и врши други работи утврдени со [[Устав на Република Македонија|Уставот на Република Македонија]] и со Деловникот на Собранието.
 
Моментален претседател на Собранието на Република Македонија е [[АлександарТалат МакедонскиЏафери]}] од [[ПелагонијаДУИ]]).
 
== Потпретседатели ==