Разлика помеѓу преработките на „Претседател на Собранието на Македонија“

нема опис на уредувањето
'''ПретседателотПретседател на Собранието на Република Македонија''' е главниотглавен раководител на [[Собрание на Република Македонија|Собранието на Република Македонија]]. Претседателот се избира од редот на [[пратеник|пратениците]] со [[мнозинство гласови]] од вкупниот број пратеници (61 пратеник). [[Мандат]]от на претседателот трае четири години.
 
Претседателот се избира од редот на [[пратеник|пратениците]] со [[мнозинство гласови]] од вкупниот број пратеници (61 пратеник). [[Мандат]]от на претседателот трае четири години.
 
Претседателот на Собранието го претставува Собранието, ги свикува [[седница|седниците]] на Собранието и раководи со нив, се грижи за примена на Деловникот на Собранието, ги потпишува [[указ]]ите за прогласување на [[закон]]ите и врши други работи утврдени со [[Устав на Република Македонија|Уставот на Република Македонија]] и со Деловникот на Собранието.
Моментални потпретседатели на Собранието се [[Светлана Јакимовска]] ([[ВМРО ДПМНЕ]]), [[Рафис Алити]] ([[ДУИ]]) и [[Јани Макрадули]] ([[СДСМ]]).
 
== Досегашни претседатели на Собранието на Република Македонија ==
=== Од осамостојувањето ===
 
* [[Стојан Андов]] (1991 - 1994, 1994 - 19961991–1996)
* [[Трајко Вељаноски]] (2008-)
* [[Тито Петковски]] (1996 - 19981996–1998)
* [[Љубиша Георгиевски]] (2006-2008)
* [[Саво Климовски]] (1998 - 20001998–2000)
* [[Љупчо Јордановски]] (2003 - 2006)
* [[НиколаСтојан ПоповскиАндов]] (2002 - 20032000–2002)
* [[СтојанНикола АндовПоповски]] (2000 - 20022002–2003)
* [[Љупчо Јордановски]] (2003 - 20062003–2006)
* [[Саво Климовски]] (1998 - 2000)
* [[Љубиша Георгиевски]] (2006-20082006–2008)
* [[Тито Петковски]] (1996 - 1998)
* [[Трајко Вељаноски]] (2008-2008–2016)
* [[Стојан Андов]] (1991 - 1994, 1994 - 1996)
* [[Талат Џафери]] (2017–сѐ уште)
 
=== Пред осамостојувањето ===
* Д-р [[Вулнет Старова]] (1986 - 19911986–1991)
* [[Станко Младеновски]] (1985 - 19861985–1986)
* [[Ката Лахтова]] (1984 - 19851984–1985)
* [[Бошко Станковски]] (1982 - 19831982–1983, 1983 - 19841983–1984)
* [[Благоја Талески]] (1974 - 19781974–1978, 1978 - 19821978–1982)
* [[Никола Минчев]] (1968 - 19741968–1974)
* [[Мито Хаџивасилев - Јасмин]] (1967 - 19681967–1968)
* [[Видое Смилевски - Бато]] (1963 - 19671963–1967)
* [[Љупчо Арсов]] (1962 - 19631962–1963)
* [[Лазар Колишевски]] (1953 - 19581953–1958, 1958 - 19621958–1962)
* [[Димче Стојанов - Мире]] (1951 - 19531951–1953)
* Д-р [[Димитар Несторов]] (1947 - 19511947–1951)
* Д-р [[Борис Спиров]] (1946 - 19471946–1947)
* [[Методија Андонов - Ченто]] ([[2 август]] 1944), Претседател на [[Президиум на АСНОМ|Президиумот на АСНОМ]]
 
== Извори ==
* [http://www.sobranie.mk/ Собрание на Република Македонија]
 
 
{{Претседател на Собранието на Социјалистичка Република Македонија}}