Разлика помеѓу преработките на „Претседател на Собранието на Македонија“

Претседател на собранието од денес 27 Април е избран Талат Џафери од СДСМ.
(Претседател на собранието од денес 27 Април е избран Талат Џафери од СДСМ.)
Претседателот на Собранието го претставува Собранието, ги свикува [[седница|седниците]] на Собранието и раководи со нив, се грижи за примена на Деловникот на Собранието, ги потпишува [[указ]]ите за прогласување на [[закон]]ите и врши други работи утврдени со [[Устав на Република Македонија|Уставот на Република Македонија]] и со Деловникот на Собранието.
 
Моментален претседател на Собранието на Република Македонија е [[ТрајкоТалат ВељаноскиЏафери]] од [[ВМРОСоцијалдемократски ДПМНЕсојуз на Македонија|СДСМ]].
 
== Потпретседатели ==
== Досегашни претседатели на Собранието на Република Македонија ==
=== Од осамостојувањето ===
 
{| class="wikitable" style="text-align:center"
|-
! #
! Име и Презиме
! Слика
! Политичка Партија
|-
| [[Стојан Андов]]
| 8 јануари 1991
| 6 март 1996
|[[Либерална партија на Македонија]]
|-
* [[Трајко Вељаноски]] (2008-)
* [[Љубиша Георгиевски]] (2006-2008)
Анонимен корисник