Разлика помеѓу преработките на „Меморијален центар на АСНОМ“

нема опис на уредувањето
 
Комплексот има површина од 8,5 хектари, на него се наoѓаат: игралишта, ресторан, амфитеатар за приредби и музеј на АСНОМ во кој се пренесени спомен-плочите од Заседанието на АСНОМ што биле во манастирот Прохор Пчински. Проектант на Меморијалниот центар е архитектот [[Георги Константиновски]]. На фасадата на музејот се наоѓа монументален [[мозаик]] од 140 квадратни метри - '''Македонија''' дело на македонски сликар [[Рубенс Корубин]]. Во музејот се наоѓа копија на собата во манастирот „Прохор Пчински“, во која се одржало Првото заседание на АСНОМ, до неа е и спомен-собата во која се изложени документите од создавањето на македонската држава.<ref>[http://217.16.70.245/?pBroj=1524&stID=18831&pR=2 Привршува изградбата на Меморијалниот центар во Пелинце, Утрински весник {{mk}}]</ref>
 
== Галерија ==
 
<gallery mode=packed heights=100px>
Податотека:Викиекспедиција Козјачија 037.jpg|Поглед на мозаикот на музејот
Податотека:Викиекспедиција Козјачија 038.jpg|Детаљ од мозаикот
Податотека:Викиекспедиција Козјачија 152.jpg|Поглед на помошниот објект
Податотека:Викиекспедиција Козјачија 153.jpg|Поглед на мозаикот
Податотека:Викиекспедиција Козјачија 154.jpg|Поглед на мозаикот
Податотека:Викиекспедиција Козјачија 155.jpg|Влезот во музејот
Податотека:Викиекспедиција Козјачија 156.jpg|Дел од музејот
</gallery>
 
== Наводи ==