Разлика помеѓу преработките на „Меморијален центар на АСНОМ“

нема опис на уредувањето
{{Infobox building
{{Инфокутија за организација
| name = Меморијален центар на АСНОМ
| image = ASNOMmemorialcenterPelince-freeВикиекспедиција Козјачија 036.JPGjpg
| caption = Поглед на главниот дел од комплексот
|image_border =
|size former_names =
| alternate_names = Меморијален центар Пелинце
|caption =
|map map_type = Македонија
| map_caption = Местоположба во рамките на Македонија
|msize =
|mcaption latitude = 42.281691
| longitude = 21.857976
|abbreviation =
|motto building_type =
| architectural_style =
|formation = 2004.
|extinction structural_system =
|type cost = културна установа =
| location = [[Пелинце]], [[Македонија]]
|status =
| client = [[Влада на Република Македонија]]<br/>[[Министерство за култура на Македонија|Министерство за култура]]
|purpose =
|msize owner =
|headquarters =
| current_tenants =
|location = [[Пелинце]]
|status landlord =
|region_served =
| location_country = Македонија
|membership =
|language altitude = 377 м
| start_date =
|leader_title =
|leader_name completion_date =
|main_organ inauguration_date = 2004
| demolition_date =
|parent_organization =
| height =
|affiliations =
|num_staff diameter =
| other_dimensions =
|num_volunteers =
|budget floor_count =
|website floor_area =
|remarks architect =
| structural_engineer =
}}
| services_engineer =
'''Меморијален центар на АСНОМ''' — културно-историски и спортско-рекреативен центар во кумановското село [[Пелинце]], посветен на Првото заседание на [[Антифашистичко Собрание за Народно Ослободување на Македонија|АСНОМ]] одржано на [[2 август]] [[1944]] година во [[Прохор Пчински (манастир)|манастирот Св. Прохор Пчински]].
| civil_engineer =
| other_designers =
| quantity_surveyor =
| main_contractor =
| awards =
| parking =
| website =
| references =
}}
 
Комплексот'''Меморијален сецентар наоѓана крајАСНОМ''' реката [[Пчињакултурно-историски (река)|Пчиња]]и спортско-рекреативен центар во кумановското село [[Пелинце]], ([[Општинапосветен Старона Нагоричане]])Првото заседание на два[[Антифашистичко километраСобрание оддалеченостза одНародно историскотоОслободување местона каде еМакедонија|АСНОМ]] одржано првотона заседание,[[2 -август]] [[1944]] година во [[Прохор Пчински (манастир)|манастирот Св. Прохор Пчински]].
 
Комплексот се наоѓа крај реката [[Пчиња (река)|Пчиња]] во селото [[Пелинце]] ([[Општина Старо Нагоричане]]) на два километра оддалеченост од историското место каде е одржано првото заседание, [[Прохор Пчински (манастир)|манастирот Св. Прохор Пчински]].
 
== Историја ==
Идејата да се изгради Меморијален центар на АСНОМ, се родила откога почнале проблеми со одбележувањето на заседанието на [[АСНОМ]] во манастирот “Св. Прохор Пчински” на територијата во [[Србија]]. Тензиите се зголелиле откако српскиот радикал [[Воислав Шешељ]] насилно ги извадил Спомен-плочите од заседанието на АСНОМ во [[1998]] година, така што изминатите години македонските делегации на празникот положувале венец кај чешмата во близина на манастирот.
 
Идејата да се изгради Меморијален центар на АСНОМ, се родила откога почнале проблеми со одбележувањето на заседанието на [[АСНОМ]] во манастирот “Св„Св. Прохор Пчински”Пчински“ на територијата во [[Србија]]. Тензиите се зголелиле откако српскиот радикал [[Воислав Шешељ]] насилно ги извадил Споменспомен-плочите од заседанието на АСНОМ во [[1998]] година, така што изминатите години македонските делегации на празникот положувале венец кај чешмата во близина на манастирот.
Меморијалниот центар на АСНОМ во Пелинце е отворен на [[2 август]] [[2004]] г., во повод на 60-годишнината од Првото заседание на АСНОМ од претседателот на [[Македонија]], [[Бранко Црвенковски]].
 
Меморијалниот центар на АСНОМ во Пелинце е отворен на [[2 август]] [[2004]] г.година, во повод на 60-годишнината од Првото заседание на АСНОМ од претседателоттогашниот претседател на [[Македонија]], [[Бранко Црвенковски]].
 
== Градба ==
 
Комплексот има површина од 8,5 хектари, на него се наoѓаат;: игралишта, ресторан, амфитеатар за приредби, и музеј на АСНОМ во кој се пренесени спомен-плочите од Заседанието на АСНОМ што биле во Манастирманастирот Прохор Пчински. Проектант на Меморијалниот центар е архитектот [[Георги Константиновски]]. На фасадата на музејот се наоѓа монументален [[мозаик]] од 140 квадратни метри - '''Македонија''' дело на македонски сликар [[Рубенс Корубин]]. Во музеотмузејот се наоѓа копија на собата во манастирот „Прохор Пчински“, во која се одржало Првото заседание на АСНОМ, до неа е и спомен-собата во која се изложени документите од создавањето на македонската држава.<ref>[http://217.16.70.245/?pBroj=1524&stID=18831&pR=2 Привршува изградбата на Меморијалниот центар во Пелинце, Утрински весник {{mk}}]</ref>
 
== Наводи ==
{{reflistнаводи}}
 
== Надворешни врски ==
{{Ризница-ред|Memorial Center Pelince}}
* [http://www.crvenkrst-kumanovo.org.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=31%3Aposeta-na-memorijalen-centar-qasnomq&catid=1%3Anovosti&Itemid=29&lang=mk Посета на меморијален центар „АСНОМ“, Црвен крст - Куманово]