Општина Чашка: Разлика помеѓу преработките

Додадени 88 бајти ,  пред 5 години
с
нема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
| епошта = opstina@caska.gov.mk
| веб = www.caska.gov.mk
| населени места = Селата: [[Бањица]], [[Бистрица (Велешко)|Бистрица]], [[Богомила]], [[Бусилци]], [[Владиловци]], [[Витанци]], [[Војница]], [[Габровник]], [[Голозинци]], [[Горно Врановци]], [[Горно Јаболчиште]], [[Долно Врановци]], [[Долно Јаболчиште]], [[Дреново (Велешко)|Дреново]], [[Еловец]], [[Извор (Велешко)|Извор]], [[Капиново]], [[Крајници (село)|Крајници]], [[Крива Круша]], [[Крнино]], [[Лисиче (Велешко)|Лисиче]], [[Мартолци]], [[Мелница (Велешко)|Мелница]], [[Мокрени]], [[Нежилово (Велешко)|Нежилово]], [[Ново Село (Велешко)|Ново Село]], [[Оморани]], [[Ораов Дол]], [[Ореше]], [[Отиштино]], [[Папрадиште (Велешко)|Папрадиште]], [[Плевење (село)|Плевење]], [[Поменово]], [[Попадија]], [[Раковец (Велешко)|Раковец]], [[Смиловци]], [[Согле]], [[Стари Град]], [[Степанци (Велешко)|Степанци]], [[Теово]], [[Црешнево (Велешко)|Црешнево]] и [[Чашка (Велешко)|Чашка]]
}}
 
Соседни општина со кои се граничи општината се: од исток со [[Општина Велес|Велес]] и [[Општина Градско|Градско]], од север со [[Општина Зелениково|Зелениково]] и [[Општина Студеничани|Студеничани]], од запад со [[Општина Македонски Брод|Македонски Брод]] и [[Општина Долнени|Долнени]] и од југ со [[Општина Прилеп|Прилеп]] и [[Општина Кавадарци|Кавадарци]]. Според последните податоци од Заводот за статистика на територијата на општината живеат вкупно 7.673 жители во 42 населени места. Густината на населеност е 6 жители на км².
 
Општина Чашка има добра географска положба. Ги поседува најубавите и атрактивни предели на планините Јакупица, Даутица и Бабуна од запад, Клепа од исток, Караџица и Голешница од севоро-запад. На територијата на општината е и највисокиот врв на Јакупица, Солунска Глава (2.540 м). Целата таа атрактивност на пределот го дополнуваат и реките Бабуна и Тополка. По течението на овие реки се простира алувијална рамнина настаната како резултат на наносите на реките која е многу плодна. Покрај реките Бабуна и Тополка како природен ресурс е и новоизградената брана на хидросистемот „Лисиче“„[[Лисиче (езеро)|Лисиче]]“.
 
Климатските карактеристики на општината се доста различни. Високите планини преку целата година се покриени со снег додека во рамничарскиот дел во летниот период владее несносна висока температура. Климата е континентална со мало влијание на суб-медитеранска, која продира по долината на реката Тополка. Врнежите се мали претежно во есенските и зимски денови, а летата се топли и суви. Ветрови се јавуваат од сите правци, меѓутоа преовладуваат од северен и северозападен правец.