Разлика помеѓу преработките на „Струга“

Додадени 189 бајти ,  пред 3 години
(→‎Поврзано: дополнување)
 
=== Под османлиско владеење ===
[[File:Taga za Jug.jpg|thumb|200px|Картичка со оригиналниот текст на поемата "Т’га за југ", од [[Константин Миладинов]]]]
Душановиот наследник, кралот [[Урош]], не бил кадарен да го спаси царството од цепкање и слабеење. Одделни српски феудалци се стремеле да станат што е можно посамостојни и да не зависат од централната власт. Тогаш се засилил амбициозниот крал [[Волкашин]] ([[1365]]-[[1371]]). Тој успеал да ја зајакне својата власт во [[Прилепско]], [[Битолско]], [[Охридско]] и [[Струшко]]. По неговото загинување во битката кај реката [[Марица]], во [[1371]] година, таа територија ја наследил легендарниот јунак од народната поезија на сите [[Јужни Словени]] [[Крале Марко]] ([[1371]]-[[1395]]). Иако турски вазал, Крале Марко се грижел да ги заштити Македонските Словени од сè почестите турски грабежи во овој дел на Македонија. Струга не останала долго под непосредната власт на Крале Марко, зашто великиот жупан [[Андреа Гропа]] (најверојатно по потекло [[Албанец]]) се зацврстил во Охридско и во Струшко како самостоен господар. Но, и Гропа не можел да направи нешто позначително за заштита на населението во својата област. Во тоа време Турците започнале трајно да ги освојуваат и покоруваат македонските градови. Прочуениот војсководач [[Тимур Таш-бег]], организирал поход од [[Самоков]] преку [[Овче Поле]] кон Југозападна Македонија. Неговите војски ги зазеле градовите [[Штип]], [[Велес]], [[Прилеп]] и [[Битола]]. Во хрониката на турскиот автор [[Ашик-паша Заде]] „Теварих-и-ал-Осман“ за турското навлегување е запишано:
<blockquote>
10

уредувања