Разлика помеѓу преработките на „Илинденско востание“

с
==== Главен штаб ====
{{Главна|Главен штаб за II Битолски револуционерен округ}}
[[File:Taga za Jug.jpg|thumb|250px|Картичка со знамето на [[Струга|Струшките]] востаници]]
Конгресот уште од првото заседание започнал со донесување на одлуки за кревање на востание. Бил избран ''Главен штаб за II-от Битолски револуционерен округ'', а тој требало да раководи со подготовките за востанието и со самото востание. За членови на Главниот штаб биле избрани: [[Даме Груев]], [[Борис Сарафов]] и [[Атанас Лозанчев]], а како нивни заменици биле избрани [[Георги Поп Христов]], [[Петар Ацев]] и [[Лазар Поп Трајков]]. Членовите на ГШ биле избрани со јавно гласање, додека пак нивните заменици со тајно гласање <ref name="VCD"><small>Васил Чакаларов „Дневник 1901-1903 г.“</small></ref>.
 
10

уредувања