Разлика помеѓу преработките на „Западни Словени“

Нема измена во големината ,  пред 2 години
с
нема опис на уредувањето
(Одбиени последните 3 промени (од Sashko1999) и ја поврати преработката 3536733 на Sashko1999)
с
Културно, Западните Словени се развиле задно со останатите народи на [[Западна Европа]], најмногу поради влијанието на [[Римската Империја]] и Западното Христијанство.<ref name="HRE Brit">[http://www.britannica.com/ebc/article-9378866?query=slavs&ct= Slav - Britannica Concise Encyclopedia]</ref> Така, тие доживеале културна поделба од останатите Словени, односно: Источните и и дел од Јужните Словени станале следбеници на [[Православие]]то, Западните Словени станале следбеници на [[Римокатоличка црква|Римокатоличката црква]] или [[Протествантство]]то.
==Самовиот племенски сојуз==
Прва политичка заедница на ЗапаснитеЗападните Словени претставува Самовиот племиенски сојус што постоел во првата половина на VII век (623-658). Неговото создавање било обусловено од потребата за одбрана од [[Аварите]], а подоцна и од Баварците, односно Франките, како и од појавата на имотна диференцијација што настанала кај Запаните Словени. Центарот на неговото настанување бил територијата на Чешка, кон кој се присоединиле и словенските племиња во Моравија и Словачка. Подоцна кон овој сојуз се присоединиле и словенските племиња во Источните Алпи и Панонија. По смртта на кнезот Само, сојузот се распаднал. Името, со ширењето на христијанството и германизацијата во споменативе словенски земји, тие ја изгубиле својата независност и станале вазали најпрво на франечките, а подоцна на германските владетели.
 
==Велика Моравија==
3.395

уредувања