Разлика помеѓу преработките на „Падеж“

Додадени 207 бајти ,  пред 4 години
нема опис на уредувањето
{{Граматички категории}}
Во [[лингвистика]]та, '''падеж''' е [[Флексична парадигма|парадигма]] на [[флексија|флексивни]] [[именки]]. Во многу европски јазици, променливите форми означуваат [[граматика|граматичка]] улога.
 
[[File:Number of grammatical cases.png|thumb|400px|Броj падежи во употреба во [[Европските jазици]]. Сивито е дека нема падежи во jазикот.]]
 
Кај флексичните јазици, именките се ''деклинираат'' во рзлични форми или '''морфолошки падежи''', кои ја назначуваат улогата на именката во реченицата. Морфолошките падежи се еден начин на назналување на '''граматички падеж'''; другите начини се наведени подолу. Морфолошките падежи обично се назначуваат со наставки, но во прилог на тоа, или наместо тоа, може да има и морфолошки модификации на именичната основа (видете [[неконцентративна морфологија]], [[аблаут]] и [[умлаут]]).
Анонимен корисник