Разлика помеѓу преработките на „Шпанска граѓанска војна“

нема опис на уредувањето
с
|commander2 =
|strength1 = '''сила во 1938:'''<ref>Thomas (1961). p. 491.<!--alsoappearsinlatereditions--></ref>{{plainlist|
*450,.000 пешадија
*350 авијацијаавиони
*200 тенкови}}
|strength2 = '''сила во 1938:'''<ref>Thomas (1961). p. 488.<!--alsoappearsinlatereditions--></ref>{{plainlist|
*600,.000 пешадија
*600 авијацијаавиони
*290 тенкови}}
|casualties1 =
|casualties2 =
|casualties3= {{plainlist|
*проц. 500.000 убиени
*проценети 500,000 убиени<ref name="spanjudge"/><ref name="Thomas Barria-Norton 2001" group ="nb">The number of casualties is disputed; estimates generally suggest that between 500,000 and 1 million people were killed. Over the years, historians kept lowering the death figures and modern research concludes that 500,000 deaths is the correct figure. Thomas Barria-Norton, ''The Spanish Civil War'' (2001), pp. xviii & 899–901, inclusive.</ref>
*450,000 побегнати<ref>Beevor (2006). pp. 410–11. Beevor notes that around 150,000 had returned by 1939.</ref>}}
|campaignbox=
[[Податотека:Spas Bandzov-Ohrid.jpg|мини|десно|200п|Биста на Спас Банџов во Охрид]]
[[File:Cvetko Uzunovski vo Resen.jpg|thumb|лево|Биста на Цветко Узуновски во Ресен]]
На страната на Републиката се бореле и 137 Македонци,<ref>„Македонска енциклопедија“, МАНУ, Скопје, 2009, 898 стр.</ref><ref>[http://star.utrinski.com.mk/?pbroj=2145&pr=7&stID=74068 Орде Иваноски „Во Шпанија светот ја бранеше демократијата“], „Утрински весник“, 31 јули 2006.</ref> од трите делови на Македонија и од дијаспората. Тие во Шпанија доаѓале од Македонија, но и од Франција, Канада, САД, Советскиот Сојуз, Аргентина, Белгија, Албанија, Панама и други земји. Помеѓу попознатите се:<ref>[http://www.marxists.org/makedonski/istorija/spanija/makedonski_spanci.htm Македонци учесници во Шпанската граѓанска војна]</ref> [[Алексо Демниевски - Бауман]], [[Цветко Узуновски]], [[Ганчо Хаџипанзов]], [[Елисие Поповски]] и [[Кирил Ќамилов]]. Останати македонски шпански борци се: [[Спас Банџов]], [[Трајко Мишковски]], [[Иван Дојчинов]], [[Боро Поцков]], [[Урфи Аголи]], [[Трифун Бузев]], [[Тане Наумов]], Димитар Тодоров, Борис Атков, Владимир Арсовски, Ангел Димов, Петар Калев, Илија Јотов, Панајот Јотов, Андреј Колешинов, Григор Атанасовски и други. Македонци - шпански борци имало и од иселеништвото. Помеѓу македонските иселеници кои се бореле на страната на Шпанската републикаРепублика биле и: [[Вангел Темелковски]], [[Панајот Хаџиев]], Димитар Тотев, Ламбро Марковски, Џорџ Пол, Димитар Бузев, Мајк Белов, Џан Томсон и други.
 
Македонските доброволци учествувале речиси на сите главни фронтови и герилата во Валенсија, Арагон, Мадрид, Каталонија, Харама, Кордоба, Брунете, Мадрид и на други места. На воените боишта животите ги положија 65 Македонци, околу половина од вкупниот број борци.<ref>Владимир Картов „КПЈ во Македонија и Шпанската граѓанска војна“ во „Историја“, 1986, бр. 1, 113 стр.</ref><ref>[http://star.utrinski.com.mk/?pbroj=2145&pr=7&stID=74068 Орде Иваноски „Во Шпанија светот ја бранеше демократијата“]</ref>
 
== Наводи ==
{{reflistнаводи}}
 
== Литература ==