Разлика помеѓу преработките на „Александар Турунџев“

(дополнување)
Кон крајот на [[1904]] година, во селото [[Ајтос]], Леринско, бил предаден од шпионот [[Митре Гинков]] за 150 жолтици.<ref>[http://dnevnik.mk/default.asp?ItemID=E7C9AAC8FB5DE140B9C989041B84DBF3 Биографија објавена во Дневник]</ref> Бил заробен и одведен во битолскиот истражен затвор.
 
Таму бил подложен на големи измачувања и држан цела година. Турскиот суд во [[Битола]] на 29 август 1905 година го осудил на смрт, а казната била извршена со јавно бесење на битолскиот [[Ат-Пазарпазар (Битола)|Ат-пазар]], на [[30 август]] [[1905]] година. Турунџев со пранги на рацете и нозете најпрво бил изложен на плоштадот во Битола. Поворката тргнала од [[Саат-кула Битола|Саат-кулата]], крај Безистенот[[Безистен (Битола)|Безистен]]от, реката [[Драгор]], па сè до [[Ат-пазар (Битола)|Ат-пазар]]. Турунџев бил сместен на запрежна кола, а напред одел телал кој ја читал веста дека ќе биде егзекутиран. Кон поворката се приклучиле над 3000 битолчани. Збунетиот поп пред егезкуцијата го прашал: „Кои се твоите последни зборови?“
 
Тогаш Александар се поткачил на некаков кош, го фатил јажето, ги подигнал очите кон небото и извикал: „Македонија ќе биде слободна!“ По извикот, сам го ставил јажето на својот врат и се обесил.<ref>[http://dnevnik.mk/default.asp?ItemID=E7C9AAC8FB5DE140B9C989041B84DBF3 Биографија објавена во Дневник]</ref>