Разлика помеѓу преработките на „Александар Турунџев“

поправка на датум
с
(поправка на датум)
| роден-дата = {{роден на|||1872}}
| роден-место = [[Горно Врбени]], [[Леринско]]
| починал-дата = {{починал на|1030|јануариавгуст|1905}}
| починал-место = {{починал во|Битола}}, [[Македонија]]
| починал-причина =
| деца =
}}
'''Александар Турунџев''' ([[1872]] - [[1030 јануариавгуст]] [[1905]]) — македонски револуционер, учесник во македонското револуционерно движење, член и војвода на [[Македонска револуционерна организација|Македонската револуционерна организација]].<ref>Енциклопедија ВМРО, Скопје 2015, стр. 315</ref>
 
==Првите години==
Кон крајот на [[1904]] година, во селото [[Ајтос]], Леринско, бил предаден од шпионот [[Митре Гинков]]. Бил заробен и одведен во битолскиот истражен затвор.
 
Таму бил подложен на големи измачувања и држан цела година. Турскиот суд во [[Битола]] го осудил на смрт, а казната била извршена со јавно бесење на битолскиот [[Ат-Пазар]], на [[2930 август]] [[1905]] година. Гробот му се наоѓа на битолските гробишта ''Света Недела'' <ref>Куманов, Милен. „Македония. Кратък исторически справочник“, София, 1993.</ref><ref>[http://www.makedonskosonce.com/broevis/2002/sonce429/Tekst38.htm Македонско Сонце. Македонија ќе биде слободна!]</ref>
 
== ИзвориНаводи ==
{{наводи}}
<references/>
 
== Надворешни врски ==