Разлика помеѓу преработките на „Недела“

Додадени 320 бајти ,  пред 3 години
==Недела како тема во уметноста и во популарната култура==
Неделата често се јавува како тема во бројни дела од областа на [[уметност]]а и [[Популарна култура|популарната култура]], како:
* „Ден седми“ - песна на југословенскиот поет [[Мак Диздар]].<ref>Мак Диздар, ''Горчин''. Скопје, Македонска книга, стр. 9-11.</ref>
* „Неделна песна“ (''Nedjeljna pjesma'') - песна на хрватскиот писател [[Мирослав Крлежа]].<ref>Miroslav Krleža, ''Lirika''. Sarajevo: Svjetlost, 1966, стр. 10-12.</ref>
* „Недела“ - песна на [[Пол Елијар]] од [[1951]] година.<ref>Пол Елијар, ''Времето не проаѓа''. Скопје: Кочо Рацин, 1966, стр. 71-72.</ref>
* „Проклета недела“ (''Prokleta nedjelja'') - песна од албумот „Сјај во очите“ (''Sjaj u očima'') на хрватската група „[[Парни валјак]]“ од [[1988]] година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=MpI9aT3jn2E YouTube, Parni Valjak - Prokleta Nedjelja (пристапено на 16.1.2016)]</ref>
* „Неделно утро“ (''Sunday morning'') - песна на американската [[Рок музика|рок]]-група „[[Велвет андерграунд]]“ од [[1966]] година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=3qK82JvRY5s YouTube, Velvet Underground - "Sunday Morning" from "Velvet Underground and Nico" LP (пристапено на 29.11.2016)]</ref>
* „Недела, проклета недела“ (''Sunday Bloody Sunday'') - песна на американската група „[[Ју Ту]]“.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=EM4vblG6BVQ YouTube, U2 - Sunday Bloody Sunday (пристапено на 29.11.2016)]</ref>
* „Неделна девојка“ (''Sunday girl'') - песна на американската [[Рок музика|рок]]-група „[[Блонди]]“ од 1978 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=u5SmLgGnKJ4 YouTube, Blondie - Sunday Girl - HD (пристапено на 19.3.2017)]</ref>
* „Ден седми“ - песна на југословенскиот поет [[Мак Диздар]].<ref>Мак Диздар, ''Горчин''. Скопје, Македонска книга, стр. 9-11.</ref>
* „Неделна песна“ (''Nedjeljna pjesma'') - песна на хрватскиот писател [[Мирослав Крлежа]].<ref>Miroslav Krleža, ''Lirika''. Sarajevo: Svjetlost, 1966, стр. 10-12.</ref>
 
== Наводи ==