Разлика помеѓу преработките на „Илири“

Додадени 2.189 бајти ,  пред 3 години
нема опис на уредувањето
с (Отстрането уредувањето на 89.205.125.153 (разговор), вратено на последната верзија на MaryroseB54)
Ознаки: Мобилно уредување Мобилно семрежно уредување
'''"Ако Македония стане част от българската държава, тя веднага и директно ще бъде част от НАТО и ЕС, както стана с Източна Германия през 1990 г. при обединението на двете немски държави. И по този начин днешните граждани на Македония ще могат да работят и пътуват без проблеми по цяла Европа. Не се ли обединят македонците с нас, ще стане по-зле за тях", коментират организаторите, които стоят зад неясен инициативен комитет, пише в. „България днес”. "Обедини ли се Македония с България, албанците няма да са заплаха вече за тях. Ако не преместят столицата си от Скопие в София, скоро столицата им може да бъде Тирана. Станат ли част от албанска държава, македонците ще бъдат ежедневно преследвани, албанизирани и ислямизирани, както става със сърбите в Косово. Обединят ли се македонците (българите отвъд Вардар) с България, те ще са част от една европейска, демократична, просветена, славянска и най-вече християнска православна държава", аргументират се още протестиращите срещу световната несправедливост. Сред бонусите, които се изтъкват за бъдещите ни сънародници, е и фактът, че ще имат излаз на Черно море. Недоволстващите призовават да започнат масови протести и в други градове на страната. "Така политиците ще бъдат принудени поне да се опитат да ни обединят. Ако не успеят, отново ще протестираме. Накрая ще постигнем успех и всички македонци и българи отново ще са в една държава както преди", добавиха протестиращите, уточнявайки, че денят на обединението ще бъде провъзгласен за нов национален празник. "Ние може да си правим всякакви комитети в Русе, Ахтопол, Созопол, но трябва да се видят и македонските войски, за да стане това. Иначе аз отдавна искам, и то без никакъв комитет, Македония да бъде присъединена към българската национална идея. Казвам само идея, защото аз не искам Македония да се присъединява към България. Нека да си остане като независима държава, но стратегическата ни цел да е да имаме две български държави на Балканите така, както албанците имат две - Косово и Албания, както гърците имат две - Кипър и Гърция, и немската има две - Австрия и Германия, и така нататък", коментира идеята на русенци директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.
'''Илири''' — древен народ сочинет од голем број на племиња, меѓу кои најпознати биле [[Тауланти]]те, [[Патрини]]те, [[Енхелејци]]те, [[Доклеати]]те, [[Далмати]]те, [[Аутаријати]]те, [[Даорси]]те и [[Пирусти]]те. Овие племиња биле населени уште од 2 милениум п.н.е. на територијата на западниот дел на [[Балкански Полуостров|Балканскиот Полуостров]], на запад по брегот на [[Јадранско Море|Јадранското]] и [[Јонско Море|Јонското Море]], на север до реката [[Дунав]], а на југ до и со [[Епир]].
 
КакоПрочети иповече вов соседните земји, така и кај Илирите започнало да се распаѓа родовското уредување и да се создаваат класиBlitz.bg: Се појавиле богати и имотни Илири, но и сиромашни и бедниhttp://www. Во 7 век пblitz.нbg/goreshtite-novini/nova-drzhava-blgariya-i-makedoniya-se-obedinyavat_news423987.е. [[ГалаурhtmlГалаур]] ја создал првата илирска држава и се прогласил за нејзин крал. Тој ги одредил границите, но тие многу често се менувале, бидејќи Илирите многу често војувале со соседите, а особено со [[Антички Македонци|Античките Македонци]].
Илирите главно се занимавале со [[сточарство]], примитивно [[земјоделство]], ископување на [[руда]], како и [[лов]] и особено [[риболов]]. Најдобри сточари биле Аутаријатите, а најдобри трговци биле Даорсите. Илирите многу брзо ја развиле трговијата, а се развило и занаетчиството. Тие биле и познати морепловци, а и гусари кои им попречувале на туѓите бродови, а често и ги ограбувале.
[[file:Illyrian Tribes (Македонски).svg|thumb|Илири]]
Како и во соседните земји, така и кај Илирите започнало да се распаѓа родовското уредување и да се создаваат класи. Се појавиле богати и имотни Илири, но и сиромашни и бедни. Во 7 век п.н.е. [[Галаур]] ја создал првата илирска држава и се прогласил за нејзин крал. Тој ги одредил границите, но тие многу често се менувале, бидејќи Илирите многу често војувале со соседите, а особено со [[Антички Македонци|Античките Македонци]].
 
Најголем подем илирската држава постигнала во 5 век п.н.е., а најпознати владетели на илирската држава биле [[Грабос]], [[Бардалис]], [[Аргон]], [[Гентиј]], како и кралицата [[Теута]]. Најчесто престолнина на илирската држава бил градот [[Скадар]].
53

уредувања