Разлика помеѓу преработките на „Денес над Македонија“

нема опис на уредувањето
с
 
Со текот на времето текстот на химната претрпел разни промени, при што денес се познати три нејзини верзии — денешната верзија, првичната химна и првата официјална изведена химна која се разликува од првата во само еден ред. Во однос на првичниот текст од 1941 година се изоставени имињата на [[Никола Карев]] и [[Димитар Влахов]], а е додадено името на [[Даме Груев]]<ref>[http://www.dnevnik.com.mk/?itemID=8D4E2A2A3F64A5479BE1236EF940FF2E&arc=1 „По Републиката, Карев ја загуби и химната“]</ref>.
 
== Содржина ==
  [[null скриј]] 
* [[Денес над Македонија#.D0.98.D1.81.D1.82.D0.BE.D1.80.D0.B8.D1.98.D0.B0 .D0.BD.D0.B0 .D1.85.D0.B8.D0.BC.D0.BD.D0.B0.D1.82.D0.B0|1Историја на химната]]
* [[Денес над Македонија се раѓа#.D0.A2.D0.B5.D0.BA.D1.81.D1.82|2Текст]]
* [[Денес над Македонија#.D0.9D.D0.BE.D1.82.D0.B8|3Ноти]]
* [[Денес над Македонија#.D0.9D.D0.B0.D0.B2.D0.BE.D0.B4.D0.B8|4Наводи]]
* [[Денес над Македонија#.D0.9D.D0.B0.D0.B4.D0.B2.D0.BE.D1.80.D0.B5.D1.88.D0.BD.D0.B0 .D0.B2.D1.80.D1.81.D0.BA.D0.B0|5Надворешна врска]]
 
== Историја на химната ==
 
== Текст ==
{| class="wikitable"
{| cellpadding=6
! Денешна верзија усвоена во 1991
! Верзија на химната по аранжман на Тодор Скаловски од 1989
! Оригинална верзија испеана од В. Илиева, Н. Бадев и А. Сариевски
|-
|- style="vertical-align:top; white-space:nowrap;"
|
: Денес над Македонија се раѓа,
: ново сонце на слободата!
: Македонците се борат,
: за своите правдини!
: Македонците се борат,
: за своите правдини!
 
: Одново сега знамето се вее,
: на Крушевската република!
: Гоце Делчев, Питу Гули,
: Даме Груев, Сандански!
: Гоце Делчев, Питу Гули,
: Даме Груев, Сандански!
 
: Горите Македонски шумно пеат,
: нови песни, нови весници!
: Македонија слободна,
: слободнo живее!
: Македонија слободна,
: слободнo живее!
| Денес над Македонија се раѓа
 
<poem>
Денес над Македонија се раѓа
ново сонце на слободата,
 
Македонците се борат
 
за својте правдини.
 
Не тажи Македонијо мајко мила
 
крени глава гордо високо
 
Македонија слободна
 
слободна ќе живее.
 
Одново сега знамето се вее
 
над Крушевската Република
 
на Гоце Делчев, Питу Гули
 
Даме Груев, Сандански.
 
Горите македонски шумно пеат
 
бојни песни, нови весници
 
Македонија слободна
 
слободно живее.
</poem>
|
: Денес над Македонија се раѓа,
: ново сонце на слободата!
: Старо младо машко и женско,
: на нозе се кренало!
: Старо младо машко и женско,
: на нозе се кренало!
 
:Горите Македонски шумно пеат,
:нови песни, нови весници!
:Македонците се борат,
:за своите правдини!
:Македонците се борат,
:за своите правдини!
 
: Горите Македонски шумно пеат,
:Одново сега знамето се вее, (Од гроб станаа славните ѕидари)<ref>Стихот „Од гроб станаа славните ѕидари“ е во оригиналната верзија на песната, а Илива и Сариевски го замениле со „Одново сега знамето се вее“. Останатите стихови се исти со оригиналот.</ref>
: нови песни, нови весници!
:на Крушовската република!
: Македонците се борат,
:На Гоце Делчев, Питу Гули,
: за своите правдини!
:Карев, Влахов, Сандански
: Македонците се борат,
:На Гоце Делчев, Питу Гули,
: за своите правдини!
:Карев, Влахов, Сандански
 
: Одново сега знамето се вее, (Од гроб станаа славните ѕидари)<sup>[[Денес над Македонија#cite note-9|[9]]]</sup>
:Не плачи Македонијо мајко мила,
: на Крушовската република!
:Крени глава гордо високо,
: На Гоце Делчев, Питу Гули,
:Македонија слободна,
: Карев, Влахов, Сандански
:слободна ќе живее!
: На Гоце Делчев, Питу Гули,
:Македонија слободна,
: Карев, Влахов, Сандански
:слободна ќе живее!
 
: Не плачи Македонијо мајко мила,
: Крени глава гордо високо,
: Македонија слободна,
: слободна ќе живее!
: Македонија слободна,
: слободна ќе живее!
|}
 
Анонимен корисник