Разлика помеѓу преработките на „Крсто Љондев“

Додадени 1.473 бајти ,  пред 3 години
ѝ
(ѝ)
наставка= |
роден-дата={{роден на|||}} |
роден-место=[[Неокази (Леринско)|Неокази]], {{роден во|Неокази (Леринско)}}, [[Егејска Македонија]]|
починал-дата=[[{{починал на|||1926]]}} |
починал-место= {{починал во|Битола}}, [[Македонија]] |
}}
 
'''Крсто Љондев''' (роден во [[Неокази (Леринско)|Неокази]], [[Леринско]] - починал во [[1926]] во [[Битола]]) — [[Македонци|македонски]] револуционер, учесник во македонското револуционерно движење, член и реонски лерински војвода на [[Македонска револуционерна организација|Македонската револуционерна организација]]<ref name="Дејци">{{наведена книга|last=Киселиновски|first=Стојан|title=Дејци на ВМРО и КПЈ во Македонија|year=2009|publisher=Менора|location=Скопје|language=македонски|isbn=978-608-200027-5|page=99}}</ref>.
 
== Биографија ==
Крсто Љондев бил роден во селото[[леринско]]то село [[Неокази (Леринско)]]<ref name="Дејци" />. Тој се приклучил на [[МРО]] и бил првично назналчен за лерински реонски војвода. Во [[1903]] година тој зел учество во [[Илинденското востание]] како војвода на Неокази. До востанието е четник а од 1905 година станал војвода. Во 1906 година навлегол со неговата чета во Леринско, а дејствувал и во регионот на Сетина и Попадиско како помошник на Ѕоле Стојчев.
 
По Младотурската револуција од 1908 година тој станал близок соработник на [[Јане Сандански]] и Народната федеративна партија. Во 1910 година.
 
Се приклучил кон македонското револуционерно движење и четникувал во [[Леринско]]. Тој бил учесник во [[Илинденско востание|Илинденското востание]] во [[1903]] година<ref name="Дејци" />. По [[Прва светска војна|Првата светска војна]] во периодот 1915-1918 година престојувал во [[Битола]]<ref name="Дејци" />. По убиството на уредникот на весникот „Јужна Србија“ - Спасое Хаџи Поповиќ од страна на [[ВМРО]] во [[1926]] година, бил затворен и убиен од српските власти<ref name="Дејци" />.
 
<gallery mode=packed heights=200px>
Податотека:Krastyo Lyondev Huriet Lerin.JPG|Крсто Љондев со својата четата во Лерин за Хуриетот
Податотека:Milan Matov and Bitola voivodi 1908 IMARO.JPG|Милан Матов и окружните војводи на ВМОРО за време на Младотурската револуција, јули 1908 г. (од лево на десно): прв ред (седнати) - [[Трајко Зојката]], [[Крсте Маликов]], [[Славчо Пирчев]], [[Ангел Секулов|Ангел Базернишки]], [[Божин В’лчев]]; втор ред - [[Димко Николов|Димко Драговчето]], [[Крсте Љондев]], [[Блаже Крстев|Блаже Биринчето]], [[Милан Матов]], [[Крсте Трајков]], Крсто Алексов; трет ред (станати) - [[Ѓурчин Петров]], [[Ѓорѓи Ралев]], [[Никола Досев]], [[Коста Костурски|Коста (Петре) Костурски]], [[Димко Богов]], [[Петар Христов (војвода)|Пецо Христов]], [[Лазар Цириов]], [[Стојан Мариовчето]]</gallery>
 
== Наводи ==
{{наводи}}
 
==Поврзано==
* [[Македонска револуционерна организација]]
 
{{Дејци на МРО}}