Разлика помеѓу преработките на „Животна средина“

Замена на Image:Air_.pollution_1.jpg со Image:Air_pollution_by_industrial_chimneys.jpg (од страна на CommonsDelinker поради: File renamed: [[:c:COM:FR#reasons|File renamin...
с (Removing Link FA template (handled by wikidata))
(Замена на Image:Air_.pollution_1.jpg со Image:Air_pollution_by_industrial_chimneys.jpg (од страна на CommonsDelinker поради: File renamed: [[:c:COM:FR#reasons|File renamin...)
[[Податотека:Female mallard nest - natures pics edit2.jpg|thumb|right|250px|Мајка-шатка со мали шатчиња - [[размножување]]то е неопходно за продолжување на животот на Земјата.]]
Биотичките фактори (живи организми) кои влијаат врз единката се членови на истиот или друг вид. Интраспециските (внатревидови) заемодејства се огледуваат во потребата за [[парење]] со други единки, заштита со собирање во група и компетиција за ресурсите, како храна, светлина, хранливи материи и простор. Оптималната густина на популацијата зависи од достапноста на ресурсите и од однесувањето, големината и стурктурата на еден организам. Интерспециските (меѓувидови) односи може исто така што бидат позитивни или негативни. На пример, при [[Симбиоза|симбиотските]] заемодејства се остварува заемна корист на единките кои се вклучени.
[[Податотека:Air .pollution 1by industrial chimneys.jpg|мини|лево|Загадувањето на воздухот го зголемува ефектот на стаклена градина.]]
Луѓето ја менуваат својата животна средина многу повеќе отколку сите останати организми. На пример, ослободувањето на стакленички гасови во атмосферата доведува до климатски промени на целата планета. Како резултат на тоа, има влијанија на распространувањето на сите други видови. Испуштањето на загадувачи во животната средина прави да организмите доаѓаат во контакт со стресни влијанија со кои тие претходно не се соочиле. Ова предизвикува еволуирање на нови вариетети, можеби и нови видови, адаптирани на загадена животна средина.