Разлика помеѓу преработките на „Лилјана Тодорова“

с
Корекција на датумот на раѓање, дополнети активности во насловот Занимање
с (Корекција на датумот на раѓање, дополнети активности во насловот Занимање)
Ознаки: Нагледно уредување Мобилно уредување Мобилно семрежно уредување
|px=170px
|опис=
|роден-дата= {{роден на|14|08|19351934}}
|роден-место= {{роден во|Чачак}}, {{знаме|Кралство Југославија}}
|починал-дата={{починат на|27|јануари|2017}}
|починал-место={{починат во|Скопје}}, {{МКД}}
|занимање =Филолог, Професор по француска, франкофонска и компаративна книжевност,Доктор на науки од 1971 г., романист, книжевен компаратист, теоретичар, член на Академијата на науките и уметностите на Безансон и Франш-Конте во Р.Франција, дипломат
|занимање =филолог, професор, дипломат
|Одликувања=Оден на трудот со златен венец од претседателот на СФРЈ(1979г:) , Витез на Легија на честа од претседателот на Р.Франција (1983г.) , Командант од редот на Академските палми од Француската влада (1984г.)}}
}}
'''Лилјана Тодорова''' ({{роден на|14.|08.|19351934}}, {{роден во|Чачак}}, [[Србија]] - {{починат на|27|јануари|2017}}, {{починат во|Скопје}}) — македонски филолог, поранешен декан на Филолошкиот факултет, каде што предавала француска, франкофонска и компаративна книжевност, романист, книжевен компаратист, теоретичар и дипломат. Нејзина баба била илинденката [[Катерина Џидрова]], која завршила за учителка во Скопје, заедно со [[Гоце Делчев]] учителствувала во Штип.<ref>[http://star.utrinski.com.mk/?pBroj=945&stID=1151&pR=15 ''Лилјана Тодорова, универзитетски професор и дипломат, за наставничкиот позив, за мултилингвизмот,за дипломатијата, за исполнување на обврските.... '']</ref>
 
== Биографија ==
Тодорова е родена во 19351934 година во [[Чачак]], [[Србија]] кога татко и бил управникуправител на поштаинакупошта инаку стручњак за телекомуникации. Мајка подоцна била вработена во меѓународната телефонија на главната пошта во Белград каде што живеле извесно време пред Втората светска војна. Образованието го започнала во Белград. Додека живеле во Белград, најстариот брат, тогаш момче на четиринаесетина години, станал член на СКОЈ. Поради опасноста тој да биде затворен од Германците, тие се вратиле во Штип, родното место на мајка и. Нејзиниот брат [[Михаил Гаврилов]] веднаш се приклучил кон партизанското движење и кога речиси цела Македонија била ослободена тој, за жал, загинал во борбите како ударник, бранејќи ја отстапницата на [[Четвртата македонска ударна бригада]]. Татко и, исто така, починал во Втората светска војна. Докторирала во [[1971]] година на тема Гзавие Мармие и Јужните Словени која е прогласена за лауреат на Академијата на науките и на уметностите на Безансон и Франш-Конте во Франција. За ова свое исклучително научно достигнување во 1972 година е избрана за дописен член на оваа француска академија. Објавила повеќе од 200 научни труда на француски, на македонски и на српски јазик посветени на француската и на франкофонската книжевност како и на француско-македонските книжевни релации. Ги иницирала студиите и проучувањата на франкофонските книжевности на Африка и на [[Канада]].
 
Лилјана Тодорова имала и значајна активност во општествениот и политичкиот живот на Македонија. Учествувала во основањето на Катедрата за општа и компаративна книжевност на [[Филолошкиот факултет во Скопје]] и на [[Институтот за македонска литература]]. Била декан во два наврата на Филолошкиот факултет и тоа во периодот од [[1979]] до [[1981]] година, и потоа од [[1994]] до [[1996]] година и дала клучен придонес за неговото именување во Филолошки факултет „Блаже Конески“ во [[1996]] година. Во периодот од [[1979]] до [[1985]] била член на југословенската комисија за соработка со [[УНЕСКО]], а од [[1982]] до [[1985]] била македонски пратеник во Сојузното собрание на поранешната [[СФРЈ]].
1

уредување