Разлика помеѓу преработките на „Река“

Додадени 418 бајти ,  пред 3 години
с
 
==Реката како мотив во уметноста и популарната култура==
Постојат бројни примери на реката како тема во [[Уметност|уметноста]] и во [[Популарна култура|популарната култура]]:.
 
===Реката како тема во книжевноста===
* „Кажи ѝ на реката“ - расказ од македонската писателка [[Жанета Станоевска]], од [[2011]] година.<ref>Жанета Станоевска, ''Луѓе, птици и сеништа: Збирка раскази'', Темплум, Скопје, 2011.</ref>
* „На реката“ (''To the River'') - песна на [[Едгар Алан По]] од [[1829]] година.<ref>„На реката“, во: Едгар Алан По, ''Поезија''. Скопје: Македонска книга, 1969, стр. 14.</ref>
* „Запис за реката“ - песна на југословенскиот поет [[Мак Диздар]].<ref>Мак Диздар, ''Горчин''. Скопје, Македонска книга, стр. 34.</ref>
* „Река“ - песна на арапскиот поет [[Ибн Хефаџа]].<ref>''Arapska poezija''. Beograd: Rad, 1977, стр. 72.</ref>
 
===Реката ккао тема во популарната музика===
* „Однеси ме до реката (''Take me to the river'')“ - песна на американската [[Рок музика|рок]]-група „Токинг хедс“ (''Talking heads'') од [[1978]] година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=6ar2VHW1i2w Talking Heads - Take Me To The River (HQ) - YouTube (пристапено на 17.4.2016)]</ref>
* „Крај бреговите на реките“ (''Along the Banks of Rivers'') - песна на американската [[рок]]-група „[[Тортоиз (рок-група)|Тортоиз]] (''Tortoise'')“ од [[1996]] година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=Ik_jCRttEos&list=PL58392C9969643734&index=6 Tortoise - Along the Banks of Rivers (пристапено на 15.12.2016)]</ref>
* „Скокни во реката (''Jump in the river'')“ - песна на ирската пејачка [[Шинејд О'Конор]] од [[1989]] година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=PvMlUpXNe3w sinead o'connor - jump the river - YouTube (пристапено на 11.5.2016)]</ref>
* „На реките вавилонски“ (''By the Rivers of Babylon'') - песна на групата „[[Бони М]]“ (''Bony M'').<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=9ybv4DOj-N0 Boney M ~ Rivers of Babylon (пристапено на 17.12.2016)]</ref>
* „Река“ (''The River'') - албум на музичарот „[[Али Фарка Туре]]“ (''Ali Farka Touré'').<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=qI_h49D1xo8&t=35s Ali Farka Touré - The River - Full Album (пристапено на 20.2.2017)]</ref>
 
== Наводи ==