Разлика помеѓу преработките на „Плаошник“

Додаден 2.191 бајт ,  пред 12 години
додаден поднаслов за црквата
с
(додаден поднаслов за црквата)
 
На 11 август 2002 година свечено бил осветен новоизградениот храм [[Светите Климент и Пантелејмон]], кој всушност претставува реплика на Светиклиментовата црква, изградена на истите темели. Црквата била урната во периодот на [[Отоманско царство|Отоманското владеење]] и на нејзината основа била изградена џамија. По реставрацијата во 2002, по 530 години, овде повторно се пренесени моштите на св. Климент Охридски кои во меѓувреме биле сместени во црквата [[Света Богородица Перивлепта]] во Охрид.
 
==Црква Светите Климент и Пантелејмон==
{{main|Светите Климент и Пантелејмон}}
 
Црквата Светите Климент и Пантелејмон доминира на локалитетот Плаошник. Црквата е изградена и осветена на 11 август 2002. година. Црквата Свети Климент и Пантелејмон е така наречена во чест на Свети Климент Охридски кој првобитно го изградил храмот на ова место и на Свети Пантелејмон на кого првобитно била посветена. За изградбата на црквата по проект на архитектката [[Тања Паскали Бунташеска]], од [[Охридски завод и музеј|Охридскиот завод и музеј]], во што учествувале околу 200 стручни лица и градители, биле потрошени над 1 милион евра во најголем дел владини средства. Камен темелникот на возобновената црква бил поставен во 2000. година, а обновувањето било по претпоставен изглед, врз темелите на старата црква, и како пример биле земени црквите од Охрид и неговата околина кои хронолошки припаѓаат на одредени фази на Св. Пантелејмон.<ref>[http://www.vest.com.mk/default.asp?id=41626&idg=3&idb=625&rubrika=Kultura Вест 08.09.2002: Се осветува Светиклементовиот храм на Плаошник.]</ref>
 
Светиклиментовиот гроб во новиот храм е на старата гробна конструкција, целиот под стакло, а над него има саркофаг од мермер во кој се наоѓа ковчежето со моштите на свети Климент.
 
==Климентов универзитет==
4.318

уредувања