Карл Јасперс: Разлика помеѓу преработките

[непроверена преработка][проверена преработка]
Избришана содржина Додадена содржина
Нема опис на уредувањето
Ред 5:
 
== Филозофија ==
Поголемиот дел од критичарите го поврзува Јасперс со филозофијата на егзистенцијализмот, делумно зошто се базира на егзистенцијалистичките корења Ниче и Киркегор, а делумно и затоа што темата на индивидуалната слобода го превзема неговиот ред. Почнувајќи со науката и емпиризмот Јасперс покажува дека се додека ја испитуваме реалноста ние се спротиставуваме на границите кој некој емпиријски или научен метод не може да го превземе. Како психолог, Јасперс го открил фактот дека човекот не се однесува према светот пред се со цел да го дознае, веќе пред се практично да се организира во него. тој издвојува три видови погледи на светот:
Поголемиот дел од критичарите го поврзува Јасперс со филозофијата на kritičara povezuje Jaspersa sa filozofijom egzistencijalizma, delimično jer se bazira na egsistencijalističkim korenima Ničea i Kjerkegora, a delimično i zato što tema individualne slobode prožima njegov rad. Počevši sa savremenom naukom i empirizmom Jaspers ukazuje da sve dok ispitujemo realnost mi se suprotstavljamo granicama koje neki empirijski ili naučni metod ne može da prevaziđe. Kao psiholog, Jaspers je otkrio činjenicu da se čovek ne odnosi prema svetu prevashodno sa ciljem da ga sazna, već pre svega da se praktično orijentiše u njemu. On izdvaja tri vrste pogleda na svet:
* Првиот тип се однесува на физичкиот свет како собир на сите чудни работи во природата, што е предмет на природната наука.
* Вториот тип се однесува на самоверување на човекот како предмет и префаќа духовно - културно функционирање, што е предмет на духовната наука.
* Третиот тип погледот на светот воочува распарчување измеѓу човекот и светот и тежи да ги фати во едно. Такво гледање на светот Јасперс го нарекува метафизика (филозофија).
 
 
 
 
 
 
 
 
[[Категорија:Германски филозофи]]