Пајаковидни: Разлика помеѓу преработките

Додадени 17 бајти ,  пред 13 години
нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
[[Безопашни скорпии]]&nbsp;(Amblypygi)<br>
[[Пајак|Пајаци]]&nbsp;(Araneae)<br>
[[БогомолкаСенокосец|БогомолкиСенокосци]]&nbsp;(Opiliones)<br>
[[Палпигради]]&nbsp;(Palpigradi)<br>
[[Лажни скорпии]]&nbsp;(Pseudoscorpiones)<br>
[[Рицинулеиди]]&nbsp;(Ricinulei)<br>
[[Schizomida]]<br>
[[Скорпија|Скорпии]]&nbsp;(Scorpionida)<br>
[[Solpugida]]<br>
[[Uropygi]]
}}
 
'''Arachnida''' е класа на [[членконоги]] која ги вклучува '''пајаковидните''' [[животни]]: [[Скорпија|скорпии]], [[Пајак|пајаци]], [[БогомолкаСенокосец|богомолкисенокосци]], [[дерматофагоид]]и и [[крлеж]]и, како и некои други осумножни копнени без‘рбетници. Фосилните податоци укажуваат на тоа дека арахнидите биле меѓу првите животни кои живееле на копното, најверојатно во [[девон]]скиот период, пред околу 400 милиони години. Познати се околу 60,000 видови, иако многу, особено дерматофагоидите, се малку познати и неопишани. Пајаковидните се наоѓаат во речиси секое живеалиште, но тие се најголеми и најраспространети во топли суви и тропски региони.
 
== Општи карактеристики ==
Анонимен корисник