Разлика помеѓу преработките на „Цветан Тодоров“

Додадени 100 бајти ,  пред 4 години
починал
(починал)
роден-дата= {{роден на|1|март|1939}}|
роден-место= [[Софија]], [[Бугарија]] |
починал-дата= {{починал на|7|февруари|2017}}|
починал-место= [[Париз]], [[Франција]]|
}}
'''Цветан Тодоров''' (роден на [[1 март]], [[1939]] - [[7 февруари]] [[2017]]) е книжевен теоретичар и критичар од бугарско потекло; структуралист и семиолог. По делото „Теорија на книжевноста, текстови на руските формалисти“ ([[1966]]), ја објавил и книгата „Книжевност и значење“ ([[1967]]) во која поетиката ја дефинира како наука за книжевниот дискурс, додека условите што ја овозможуваат ги проучува во „Теории на симболите“ ([[1977]]), критичка анализа на теориите на [[Аристотел]], [[Августин]], [[Такит]], [[Дидро]], [[Лесинг]], [[Јохан Волфганг фон Гете|Гете]], [[Зигмунд Фројд|Фројд]], [[Фердинанд де Сосир|де Сосир]] и други.
 
== Библиографија ==