Разлика помеѓу преработките на „Александар Поповски (писател)“

(Создадена страница со: {{Биографија инфо | име =Александар Поповски | портрет = | px=200п | опис = поет | наставка =...)
 
 
==Биографија==
Поповски е роден [[1932]] година во [[Ново Косово]], [[Приштина]], денес [[Косово]].
Основно образование и гимназија завршил во [[Кавадарци]] и во [[Скопје]]. Студирал книжевност на [[Филозофскиот факултет во Скопје]] и светска книжевност на Универзитетот во [[Љубљана]]. Работел како новинар во [[Радио Скопје]], „Трудбеник“ и „Вечер“, како и во „[[Детска радост]]“, како главен и одговорен уредник на „Развигор“. Потоа бил главен и одговорен уредник на издавачката дејност „Александар и Александар“ во Скопје.