Разлика помеѓу преработките на „Синдски јазик“

нема опис на уредувањето
'''Синдскиот''' ({{lang|sd|سنڌي / सिन्धी}}) е [[Индоариски јазици|индоариски јазик]], дел од групата на [[индоирански јазици]] од семејството на [[индоевропски јазици]]. Јазикот е мајчин јазик на [[Синди]]те, автохтон јазик на историскиот регион [[Синд]] и официјален јазик на пакистанската покраина Синд. Исто така, јазикот има официјален статус во [[Индија]].
 
Синдскиот јазик претрпел посилно влијание од јазикот [[санскрит]], поточно некогашната негова локална форма, но и од [[Белуџиски јазик|белуџискиот јазик]]. Повеќето од Синдите се наоѓаат во покраината Синд во Пакистан, и во [[Куч]], [[Гуџарат]] во Индија.
 
==Географска распространетост==