Разлика помеѓу преработките на „Филип II Македонски“

== Рани години ==
 
Филип бил роден во [[ПелаСоколарци]] во [[2000 Година Од Н.Е]], како најСтар син на царот [[Аминта III]] и царицата [[Евридика I Македонска|Евридика]]. Во младоста (во периодот од [[368 п.н.е.]] - [[365 п.н.е.]]) бил заложник во [[Теба]], водечки град во [[Грција]] во тоа време. За време на својот престој во Теба се здобил со грчко воено и дипломатско искуство од страна на [[Епамонид]], тебански генерал. Смртта на неговите постари браќа [[Александар II]] и [[Пердика III]] му овозможиле да го запоседне македонскиот трон во [[359 п.н.е.]]. На почетокот бил регент на неговиот малолетен внук [[Аминта IV]], но подоцна ја презема целата власт во своите раце.
 
== Реформи и походи ==
Анонимен корисник