Разлика помеѓу преработките на „Дишење“

Одземени 55 бајти ,  пред 4 години
:C<sub>6</sub>H<sub>12</sub>O<sub>6</sub> + 6H<sub>2</sub>O → 6CO<sub>2</sub> + 6H<sub>2</sub>O + Енергија
 
Најсложен [[систем]] за [[дишење]] има кај [[цицачиЦицачи|цицачите]].Кај нив органи за дишење се [[белиБели дробови|белите дробови]] и [[воздушниВоздушни патишта|воздушните патишта]].Системот на [[органиОргани|органите]] за дишење започнува со '''носот''' каде има влакненца кои ја задржуваат нечистотијата и затоа треба да се диши на [[нос]] а не на [[уста]].Продолжува со '''голтката''',па гркланот,следува '''душникот''' и двете негови гранки-лева и десна '''бронхолија'''.Тие пак се разгрануваат во '''бронхиоли''' и завршуваат со '''алвеоли'''.[[Алвеоли|Алвеолите]] се опкружени со мрежа од [[капилари]] во кои струи [[крв]] и при тоа се испушта [[јаглерод диоксид]] и [[водаВода|водена пареа]] а се прима [[кислород]].
 
Душникот е канал изграден од рскавици во облик на потковица, чии краеви на задната страна се поврзани со сврзно ткиво кое му дава можност на душникот да се шири и собира. Во долниот дел душникот се разгранува на две гранки - душнички гранки.
*Кај водоземците телото е покриено со набрана растеглива кожа, секогаш влажна и лигава, богата со крвни капилари низ кои кислородот од водата влегува во телото.
 
Од безрбетните животни инсектите се најбројната група која живее на копно и во воздух. Покрај другите приспособувања инсектите се приспособиле да дишат атмосверски воздух со трахеи. Трахеите се хитински цевчиња кои се создале од кожата и се разгрануваат во телото допирајќи до органите. Тие внесуваат кислород до клетките и ткивата. Трахеите имаат отвори (устенца) странично од телото кои постојано се отворени и низ нив влегува воздухот. Кога инсектите го издолжуваат мешето трахеите се полнат со воздух - вдишуваат, а кога го собираат мешето воздухот се истиснува-издишуваат.РЕСПИАТОРНИОТ СИСТЕМ Е БЛЕСАВ
 
*Сите 'рбетници (освен рибите) дишат со бели дробови. Воздухот го примаат преку ноздрите и преку грлото и душникот оди во белите дробови.
Анонимен корисник