Разлика помеѓу преработките на „Прочка“

Додадени 377 бајти ,  пред 4 години
GKHKJCFJCGJFC
(фали зборчето да)
(GKHKJCFJCGJFC)
[[Image:Skopski deca za Pročka.jpg|thumb|220px|Скопски деца сликани во детска облека за Прочка во 1928|врска=%D0%9F%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BA%D0%B0:Skopski_deca_za_Pro%C4%8Dka.jpg]]
 
'''ANGEL MIHAJLOVSKI 9A AHHHHHHA Прочка''' или '''Велики поклади''' — ден во [[Православие|православното]] христијанство на меѓусебно простување помеѓу верниците пред почетокот на Велигденскиот [[пост]]. Датата на Прочка се менува во зависност од датата на Велигден, и секогаш е точно на 7 недели пред [[Велигден]]. Од верски аспект, Прочка е една од манифестациите на искрената и пожртвуваната љубов кон ближните, кој треба да го следи примерот на [[Исус Христос]] за безусловно и безгранично проштевање меѓу луѓето.
 
Прошка бара помладиот од постариот со зборовите „прости ми“, а постариот одговара „простено да ти е од мене и од Бога“.
===Струмица===
{{main|Струмички карневал}}
[[Податотека:Струмица - Карневалски маски од 1933.png|мини|десно|220п| Карневалски маски од 1933 година во Струмица|врска=%D0%9F%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BA%D0%B0:%D0%A1%D1%82%D1%80%D1%83%D0%BC%D0%B8%D1%86%D0%B0_-_%D0%9A%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%BE%D0%B4_1933.png]]
Струмица има една од најдолгите традиции кои се изведуваат за време на Прочка. Најпознат е струмичкиот карневал. До 1960 година карневалот се изведувал исклучиво во неговата првобитна функција, односно се изведувал во домот на армасаната (свршената) девојка како дел од обредот на иницијација на идната невеста. Но, од 1960 год. тој почнува да се одржува помасовно и поорганизирано на плоштадот во Струмица и тоа во
ноќните часови. На карневалот почнале да учествуваат како поединци, така и организирани групи граѓани од Струмица од сите возрасти, но и граѓани од други градови од Македонија. Од 1990 година, Струмичкиот карневал почнува да се шири и да добива помасовен карактер со учество на карневалски групи и од други балкански земји, со што прераснува во „најатрактивна и најорганизирана традиционална манифестација, не само во Македонија, туку и на Балканот и пошироко“ Во 1994 год. Струмичкиот карневал, т.е. градот Струмица станува член на FECC, Федерацијата на европските карневалски градови и успешно се вклучува во светското семејство на најпознатите карневалски градови, прераснувајќи со тоа во меѓународна традиционална манифестација.<ref>[http://makedonija.rastko.net/cms/files/books/5464a5783dd53 ''ПРАЗНУВАЊЕ НА ПРОШТЕНИ ПОКЛАДИ (ПРОЧКА) ВО СТРУМИЦА И СТРУМИЧКО '']</ref>
Анонимен корисник