Разлика помеѓу преработките на „Никта“

Одземени 90 бајти ,  пред 4 години
с
нема опис на уредувањето
с
с
Според [[Хесиод]]овата ''Теогонија'', Никта се создала од [[Хаос (митологија)|Хаос]] и имала бројно потомство. Со [[Ереб (митологија)|Ереб]], богот на вечната темнина ги имала [[Етер (митологија)|Етер]], вечната светлина, рајот, и [[Хемера (митологија)|Хемера]], денот<ref>Хесиод, ''Теогонија'' [http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Hes.+Th.+124 124&ndash;125]; Ганц, стр. 4.</ref>.
 
Кога титанот [[Крон (митологија)|Крон]] го осакатил својот татко [[Уран (митологија)|Уран]], и му ја презел власта, Никта многу се разлутила и од бес ги родила, по пат на [[партеногенеза]]: [[Мом (митологија)|Мом]] (вината, критиката), [[Морос (митологија)|Морос]] (судбината, проклетството), [[Танат (митологија)|Танат]] (смртта), [[Хипна (митологија)|ХипнаХипнос]] (сонот), [[Харон (митологија)|Харон]], [[Онеири (митологија)|Онеирите]] (сништата), [[Хеспериди (митологија)|Хесперидите]] (вечерите), [[Кери (митологија)|Керите]] (насилнaта смрт), [[Мојри (митологија)|Мојрите]] (судбината), [[Немезида (митологија)|Немезида]] (одмаздата), [[Апата (митологија)|Апата]] (измамата), [[Филота (митологија)|Филота]] (дружењето, нежноста), [[Герас (митологија)|Герас]] (староста) и [[Ерида (митологија)|Ерида]] (караницата, раздорот).
 
Хесиод во својот опис на [[Тартар (митологија)|Тартарот]] вели дека кога Никта влегува таму, Хемера излегува, и обратно.
 
=== Хомер ===
Во четиринаесеттата книга на [[Хомер]]овата ''[[Илијада]]'', [[Хипна (митологија)|ХипнаХипнос]], богот на спиењето, синот на Никта, ја потсeтува [[Хера]] на старата услуга, кога побарала да го заспие [[Зевс]]. Тој веќе еднаш го заспал Зевс по барање на Хера за да му наштети на син му Херакле. Зевс бил толку лут што сакал да го фрли ХипнаХипнос во морето, но тој избегал кај мајка си Никта да го заштити. После тоа, ХипнаХипнос ретко се осмелувал да го вознемирува Зевс бидејќи се плашел од него и секогаш трчал кај мајка си.
 
===Орфеј===
** [[Мом (митологија)|Мом]], вината, критиката, исмејувањето (Хесиод; а Хигин за татко го смета Ереб);
** [[Езис]], сиромаштија, беда (Хесиод; а Цицерон и Хигин за татко го сметаат Ереб);
** [[Онеири (митологија)|Онеирите]], сништата (Хесиод и Сафо; а Цицерон и Хигин за татко го сметаат Ереб; Овидиј ги смета за деца на ХипнаХипнос);
** [[Танат (митологија)|Танат]], смртта (Хомер, Хесиод, Павзаниј и Сенека; а Хигин и Цицерон за татко го сметаат Ереб);
** [[Фан (митологија)|Фан]] (постојат разни варијанти: дека Фан е татко на Никта, брат, сопруг или син; други извори пак како негови родители ги наведуваат Крон и Ананка, Хидрос и Геја, Порос и Пенија);
** [[Филота (митологија)|Филота]], дружењето, нежноста (Хесиод; а Цицерон и Хигин за татко го сметаат Ереб);
** [[Хипна (митологија)|ХипнаХипнос]], сонот (Хомер, Хесиод, Павзаниј и Сенека; а Хигин и Цицерон за татко го сметаат Ереб).
 
* Со [[Уран (митологија)|Уран]], небото: