Разлика помеѓу преработките на „Никта“

Одземени 4 бајти ,  пред 4 години
с
нема опис на уредувањето
с
* Со [[Ереб (митологија)|Ереб]] (богот на темнината) ги имала децата:
** [[Етер (митологија)|Етер]], вечната светлина, рајот, воздух на Боговите;
** [[Харон]], возачот на чамецот во подземниот свет [[ХадАд]];
** [[Епифрон]], разборитост, внимание<
** [[Хемера (митологија)|Хемера]], денот;
** [[Апата (митологија)|Апата]], измамата (Хесиод смета дека Апата е зачната партеногено, а Цицерон за татко го смета Ереб);
** [[Ерида (митологија)|Ерида]], караницата, раздорот, (само Хесиод вели дека Никта партеногено ја родила Ерида; Хигин за татко го наведува Ереб; Хомер, дека родители ѝ се [[Зевс]] и [[Хера]], а брат близнак [[Арес]]);
** [[Еринии]]те; (Есхил, Виргилиј и Овидиј сметаат дека Никта партеногено ги родила Ериниите; Хесиод и Бакхилид сметаат дека ги родила Геја која била оплодена од Урановата крв; во [[Орфеј|Орфичките]] химни нивни родители се [[ХадАд]] и [[Персефона]]);
** [[Герас (митологија)|Герас]], староста (Хесиод; а Цицерон и Хигин за татко го сметаат Ереба);
** [[Хеспериди (митологија)|Хесперидите]], самрак, вечер, (Хесиод; а Цицерон и Хигин за татко го сметаат Ереб; Диодор го спомнува Атлас);