Разлика помеѓу преработките на „Томас Семјуел Кун“

средување
с (додадена Категорија:Американски филозофи користејќи го HotCat)
(средување)
 
== Состав на научната револуција ==
''Состав на научната револуција'' ([[англиски јазик|англиски]]: The Structure of Scientific Revolutions) е објавена првобитно како статија во Интернационалната енциклопедија, како спој од науки (англ. International Encyclopedia of Unified Science) од страна на филозофотфилозофите Бечкоод Виенскиот кружок. Го отсликува развојот на науката на начин до којшто до тогаш не беше прикажан. Научното истражување се сосотои од делови или пасуси кои што ја сосотојат формалната теорија, класичниот експеримент и проверен метод. НаушницитеНаучниците, природно, ја прифаќаат моменталната доминантна теорија, и пробуваат да ја прошират дополнително објаснувајќи други теории, збунувачки подаатоциподатоци и воспоставувајќи прецизни мерки на стандардот и на појавата. тоаТоа може да доведе до нерешителни теоретски или експериментални проблеми кои ги истакнуваат прецизните мерки, стандарди и појава. Тоа може да доведе до нерешителни теоретски или експериментални проблеми кои ја истакнуваат самата парадигма. Единствено решение тогаш претставува удвојување на новата парадигма. Коперниковиот [[хелиоцентричен систем]] и замената на Њутновата механика со општата теорија на релативните рабори, се примери на смената на две парадигми. ДоаѓањеДоаѓа до прашање еи традиционалниот концепт на научниот напредок, како постепено, кумулативното накумулативно стекнување на знаењето, кое се подразбита наподразбира рационално избрани експериментални заедници. Кун тврди дека запрвовсушност парадигмата ја одредува типот на експерименти кои ќе се користат научно, прашањата кои што ќе ги постави, како и проблеми кои ќе се сметаат за важни. Смената на парадигни воедно и ги инспирира научниците да ги умерат различно своите истражувања.
 
Концептот на Куновите парадигми пронајде широка примена во областа на политишкатаполитичката наука, економија, социологија и менаџмент.
 
== КуновотоДелото делона Кун ==
 
Кун својот академски живот го започнал како физичар. Потоа се определува за историја на науката, за да покасно го заинтересира и филозофијата на науката. Напишал три книги , Коперникова револуција (англ. The Copernican Revolution), втората е Структура на научната револуција а во третата се истакнати неговите најважни истражувања (англ. The Essential Tension). Во првата книга објавена во [[1957]] година, Томас Кун го проучува развојот на Хелицентричниотхелиоцентричниот систем. Историчар на науката, по него има две неамбициозни задачи - да открие кој и кога открил некоја теорија или закон и да објасни како дошло до потешкотиитешкотии или евентуални грешки. Напишаната историја на науката на тој начин, претставува лошо напишан туристики водич, вели Кун, затоа што претпоставува дека однапред се знае што е реално, а што не. Историчарот избира некоја од понудените алтернативи, што доведуваат до интелектуални стагнации. Тоа е предуслов за радикален почеток. Оваа тема е обработена во неговото најпознато дело, во кое ја истакнува идеата дека научниот развој е основан на парадигма.<ref>"Last interview with Niels Bohr by Thomas S. Kuhn, Leon Rosenfeld, Aage Petersen, and Erik Rudinger at Professor Bohr's Office, Carlsberg, Copenhagen, Denmark Saturday morning, November 17, 1962". Oral History Transcript — Niels Bohr. Center for History of Physics. 1962-11-17. Retrieved 2015-10-05.</ref>
 
== Библиографија ==
{{commons category|Thomas Kuhn (philosopher)}}
* Кун, Т. С. Коперникова револуција. Кембриџ: Лист Универзитет Харвард. 1957. <nowiki>ISBN 978-0-674-17100-8</nowiki>.
* Кун, T. С. Значењето на мерењето во современата физичка наука. Исис, 52 (1961): 161-193.