Разлика помеѓу преработките на „Томас Семјуел Кун“

Додадени 2.702 бајти ,  пред 3 години
Инфокутија и викифицирање
(Инфокутија и викифицирање)
{{Infobox philosopher
'''Томас Семјуел Кун''' (англ. Тhomas Samuel Kuhn; е роден 18 јули 1922 во Сантисантија држава Охајо- преминал во Кембриџ 17 јуни 1996), бил еден од најдобрите интелектуалци, историчари и филозофи на науката во XX век. својата книга "Структура на научната револуција" од 1962 година, влијаел на академнските кругови, но и на усовршувањето на науката. Четири децении после објавувањето, темето ан Куновите дела и понатаму не се исцрпени. Починал од рак во 73 година од животот.
|region = [[Западна филозофија]]
|era = филозофија од 20 век
|image = Thomas Kuhn.jpg
|image_size = 200px
|birth_name = Томас Семјуел Кун
|birth_date = {{birth date|1922|7|18}}
|birth_place = [[Синсинати]], [[Охајо]], [[САД]]
|death_date = {{death date and age|1996|6|17|1922|7|18}}
|death_place = [[Кембриџ (Масачусетс)‎|Кембриџ]], [[Масачусетс]], САД
|alma_mater = [[Харвард]]
|school_tradition = [[Аналитична филозофија]]
|main_interests = [[Филозофија на науката]]
|notable_ideas =
|influences = {{flatlist|
* [[Alexandre Koyré|Koyré]]<ref>Thomas S. Kuhn, ''[[The Structure of Scientific Revolutions]]''. Chicago and London: University of Chicago Press, 1970 (2nd ed.), p. 48.</ref>
* [[Michael Polanyi|Polanyi]]<ref name=Kuhn44>Thomas S. Kuhn, ''[[The Structure of Scientific Revolutions]]''. Chicago and London: University of Chicago Press, 1970 (2nd ed.), p. 44.</ref>
* [[John Hasbrouck Van Vleck|Van Vleck]]<ref>Robert J. Richards, Lorraine Daston (eds.), ''Kuhn's 'Structure of Scientific Revolutions' at Fifty: Reflections on a Science Classic'', University of Chicago Press, 2016, p. 47.</ref>
* [[Ludwik Fleck|Fleck]]<ref name=Kuhnvi>Thomas S. Kuhn, ''[[The Structure of Scientific Revolutions]]''. Chicago and London: University of Chicago Press, 1970 (2nd ed.), p. vi.</ref>
* [[Ludwig Wittgenstein|Wittgenstein]]<ref name=Kuhn44/>
* [[Anneliese Maier|A. Maier]]<ref name=Kuhnvi/>
* [[Hélène Metzger|Metzger]]<ref name=Kuhnvi/>
* [[Émile Meyerson|Meyerson]]<ref name=Kuhnvi/>
* [[Jean Piaget|Piaget]]<ref name="Burman, J. T. 2007">{{Cite journal | doi = 10.1177/0959354307079306 | last1 = Burman | first1 = J. T. | year = 2007 | title = Piaget No 'Remedy' for Kuhn, But the Two Should be Read Together: Comment on Tsou's 'Piaget vs. Kuhn on Scientific Progress' | journal = Theory & Psychology | volume = 17 | issue = 5| pages = 721–732 }}</ref>
* [[Karl Popper|Popper]]<ref>Thomas S. Kuhn, ''[[The Structure of Scientific Revolutions]]''. Chicago and London: University of Chicago Press, 1970 (2nd ed.), p. 146.</ref>
* [[Norwood Russell Hanson|Hanson]]<ref>Thomas S. Kuhn, ''[[The Structure of Scientific Revolutions]]''. Chicago and London: University of Chicago Press, 1970 (2nd ed.), p. 27.</ref>
}}
|influenced = {{flatlist|
* [[Paul Feyerabend|Feyerabend]]
* [[Imre Lakatos|Lakatos]]
* [[Philip Kitcher|Kitcher]]}}
}}
'''Томас Семјуел Кун''' (англ. Тhomas Samuel Kuhn; е роден) ([[18 јули]] [[1922]] во Сантисантија држава Охајо- преминал во Кембриџ [[17 јуни]] [[1996]]), бил еден од најдобрите интелектуалци, историчари и филозофи на науката во XX20 век. Со својата книга "Структура„Структура на научната револуција"револуција“ од 1962 година, влијаел наврз академнските кругови, но и наврз усовршувањето на науката. Четири децении после објавувањето, теметотемите анна Куновите дела и понатамунатаму не се исцрпени. Починал од рак во 73 година од животот.
 
== Биографија ==
Томас Кун, синот на инжинерот Самуел Кун и Минете Строк Кун, реденроден е во СинсинатијаСинсинати, во државата охајоОхајо, на 18 јули 1922 година. ЗАвршилЗавршил училиште во Ватертаун, во 1940 година, добивајќи ја наградата за посебна заинтересираност и ангажирање во областа на математиката[[математика]]та и физиката[[физика]]та. Дипломирал вона [[Харвард]] во 1943 година , а подоцна на истиот универзитет и докторирал. Предавал на големи светски универзитети, по пат накако Харвард, БеркалијаБеркли и ПристонаПристон. НаДодека редотбил во БеркалијаБеркли го напишал своето најпознато дело "Структура„Структура на научните револуции"револуции“.<ref>{{citation |author=Alexander Bird |title=Thomas Kuhn |url=http://plato.stanford.edu/entries/thomas-kuhn/ |publisher=Stanford Encyclopedia of Philosophy |year=2004}}</ref> Бил оженет два пати и имал три деца. Во 1994 година му е дијагностициран рак во градите, од што после две години подоцна умрел.
 
== ''Состав на научната револуција'' ==
''Состав на научната револуција[5]'' (англ.[[англиски јазик|англиски]]: The Structure of Scientific Revolutions) е објавена првобитно како членстатија во Интернационалната енциклопедија, како соединениеспој од науки (англ. International Encyclopedia of Unified Science) од страна на филозофот Бечко. Го осликуваотсликува развојот на науката на начин до кој штокојшто до тогаш не беше прикажан. Научното истражување се сосотои од делови или пасуси кои што ја сосотојат формалната теорија, класичниот експеримент и проверен метод. Наушниците, природно ја прифаќаат моменталната доминантна теорија и пробуваат да ја прошират дополнително објаснувајќи други теории, збунувачки подаатоци и воспоставувајќи прецизни мерки на стандардот и на појавата. тоа може да доведе до нерешителни теоретски или експериментални проблеми кои ги истакнуваат прецизните мерки, стандарди и појава. Тоа може да доведе до нерешителни теоретски или експериментални проблеми кои ја истакнуваат самата парадигма. Единствено решение тогаш претставува удвојување на новата парадигма. Коперниковиот хелиоцентричен систем и замената на Њутновата механика со општата теорија на релативните рабори се примери на смената на две парадигми. Доаѓање до прашање е традиционалниот концепт на научниот напредок, како постепено, кумулативното на стекнување на знаењето, кое се подразбита на рационално избрани експериментални заедници. Кун тврди дека запрво парадигмата ја одредува типот на експерименти кои ќе користат научно, прашањата кои што ќе ги постави како и проблеми кои ќе се сметаат за важни. Смената на парадигни воедно и ги инспирира научниците да ги умерат различно своите истражувања.
 
Состав на научната револуција[5] (англ. The Structure of Scientific Revolutions) е објавена првобитно како член во Интернационалната енциклопедија како соединение од науки (англ. International Encyclopedia of Unified Science) од страна на филозофот Бечко. Го осликува развојот на науката на начин до кој што до тогаш не беше прикажан. Научното истражување се сосотои од делови или пасуси кои што ја сосотојат формалната теорија, класичниот експеримент и проверен метод. Наушниците, природно ја прифаќаат моменталната доминантна теорија и пробуваат да ја прошират дополнително објаснувајќи други теории, збунувачки подаатоци и воспоставувајќи прецизни мерки на стандардот и на појавата. тоа може да доведе до нерешителни теоретски или експериментални проблеми кои ги истакнуваат прецизните мерки, стандарди и појава. Тоа може да доведе до нерешителни теоретски или експериментални проблеми кои ја истакнуваат самата парадигма. Единствено решение тогаш претставува удвојување на новата парадигма. Коперниковиот хелиоцентричен систем и замената на Њутновата механика со општата теорија на релативните рабори се примери на смената на две парадигми. Доаѓање до прашање е традиционалниот концепт на научниот напредок, како постепено, кумулативното на стекнување на знаењето, кое се подразбита на рационално избрани експериментални заедници. Кун тврди дека запрво парадигмата ја одредува типот на експерименти кои ќе користат научно, прашањата кои што ќе ги постави како и проблеми кои ќе се сметаат за важни. Смената на парадигни воедно и ги инспирира научниците да ги умерат различно своите истражувања.
 
Концептот на Куновите парадигми пронајде широка примена во областа на политишката наука, економија, социологија и менаџмент.
* Кун, T. С. Структура на научната револуција. Чикаго: Лист Универзитет Чикага. 1962. <nowiki>ISBN 978-0-226-45808-3</nowiki>.
* Кун, T. С. "Значењето на догмата во научното истражување". Њујорк и Лондон: Basic Books and Heineman, 1963.
 
== Наводи ==
{{наводи}}