Разлика помеѓу преработките на „Лилјана Тодорова“

с (додадена Категорија:Македонски дипломати користејќи го HotCat)
|занимање =филолог, професор, дипломат
}}
'''Лилјана Тодорова''' ({{роден на|||1935}}, {{роден во|Чачак}}, [[Србија]] - {{починат на|3027|мартјануари|20082017}}, {{починат во|Скопје}}) — македонски филолог, поранешен декан на Филолошкиот факултет, каде што предавала француска, франкофонска и компаративна книжевност, романист, книжевен компаратист, теоретичар и дипломат. Нејзина баба била илинденката [[Катерина Џидрова]], која завршила за учителка во Скопје, заедно со [[Гоце Делчев]] учителствувала во Штип.<ref>[http://star.utrinski.com.mk/?pBroj=945&stID=1151&pR=15 ''Лилјана Тодорова, универзитетски професор и дипломат, за наставничкиот позив, за мултилингвизмот,за дипломатијата, за исполнување на обврските.... '']</ref>
 
== Биографија ==