Разлика помеѓу преработките на „Зима“

Додадени 402 бајти ,  пред 3 години
 
==Зимата како тема во уметноста и во популарната култура==
Зимата се јавува како тема во бројни дела од [[уметност]]а и [[Популарна култура|популарната култура]], како:.
 
===Зимата како тема во книжевноста===
* „Зима“ - кус расказ на македонскиот писател [[Драган Георгиевски]] од [[2013]] година.<ref>Драган Георгиевски, ''Метаморфузија'', Темплум, Скопје, 2013.</ref>
* „Зима (Zima)“ - расказ на српскиот писател [[Бранко Ќопиќ]].<ref>Branko Ćopić, ''Parohija tužnoga đavola''. Beograd: Rad, 1964.</ref>
* „Зимска прикаска“ - песна на македонскиот писател [[Славко Јаневски]].<ref>Славко Јаневски, ''Коренот на стеблото ја надминува мерата на нивните разуми''. Скопје: Темплум, 2014, стр. 138-148.</ref>
* „Зимата на заминување“ (''Zima na odlasku'') - песна на хрватскиот писател [[Мирослав Крлежа]].<ref>Miroslav Krleža, ''Lirika''. Sarajevo: Svjetlost, 1966, стр. 87.</ref>
 
===Зимата како тема во популарната музика===
* „Впечатоци од [[африка]]нската зима“ (''Impressions Africa Winter'') - песна на британската група „[[Клок ДВА]]“ (''Clock DVA'') од [[1981]] година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=x7Emum9c-W8 Clock DVA - Impressions Of African Winter - YouTube (пристапено на 15.11.2016)]</ref>
* „Прошетај во зимата“ (''Walk Out to Winter'') - песна на британската група „[[Ацтек камера]]“ (''Aztec Camera'') од 1983 година.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=u0NvZ4SsXAw YouTube, walk out to winter/Aztec Camera (пристапено на 21.12.2016)]</ref>