Разлика помеѓу преработките на „Франсоа Тристан Лермит“

нема опис на уредувањето
(нс)
 
== Биографија==
 
Франсоа Тристан Лермит е роден околу {{роден на|||1601}} во {{роден во|Жанаија}}, Франција. Неговото вистинско име е Франсоа Лермит но пишувал под името Тристан Лермит. Тристан Лермит бил значајна политичка и воена фигура на [[15 век]], за чија улога во владеењето на [[Луј XI]] постојат легенди.
 
Кога имал тринаесет години, го убил својот ривал во двобој, па морал да побегне во Англија. Подоцна тој бил во служба на војводата Гастон Орлеански, брат на [[Луј XI]]. Со него бил во [[Лорен]] и во [[Брисел]]. Се вратил во [[Франција]] во [[1634]] година. Незадоволен поради тоа што обавувал функцијата од низок ред, тој поминал во служба кај војводата на Гиза, но и овде не ја подобрил својата финансиска положба. Тој починал во голема беда.
 
Тој пишувал песни, главно љубовни балади, драми и романи. Како познавач на италијанскиот јазик и италијанска љубовна поезија, бил под влијание на Марини. Неговото прво и најдобро драмско дело е трагедијата „''Маријана''“ од 1636 година. Освен тоа, тој ги објавил и трагедиите „''Пентеј''“ (1637), „''Сенекиева смрт''“ (1644), „''Готован''“ (1654) и други.
 
== Дела ==