Разлика помеѓу преработките на „Илири“

Додадени 13 бајти ,  пред 3 години
(Карта на македонски език)
'''Илири''' — древен народ сочинет од голем број на племиња, меѓу кои најпознати биле [[Тауланти]]те, [[Патрини]]те, [[Енхелејци]]те, [[Доклеати]]те, [[Далмати]]те, [[Аутаријати]]те, [[Даорси]]те и [[ПирустиЛ|Пирустите]]те. Овие племиња биле населени уште од 2 милениум п.н.е. на територијата на западниот дел на [[Балкански Полуостров|Балканскиот Полуостров]], на запад по брегот на [[Јадранско Море|Јадранското]] и [[Јонско Море|Јонското Море]], на север до реката [[Дунав]], а на југ до и со [[Епир]].
 
Илирите главно се занимавале со [[сточарство]], примитивно [[земјоделство]], ископување на [[руда]], како и [[лов]] и особено [[риболов]]. Најдобри сточари биле Аутаријатите, а најдобри трговци биле Даорсите. Илирите многу брзо ја развиле трговијата, а се развило и занаетчиството. Тие биле и познати морепловци, а и гусари кои им попречувале на туѓите бродови, а често и ги ограбувале.
 
== Ардијанското Кралство ==
Со распаѓањето на родовско-племенското општествено уредување, во III век п.н.е. било формирано и Ардијанското Кралство, на чело со првиот крал [[Агрон]]. Тоа се простирало во делот на денешното [[Црногорско Приморје]], со центар во [[Бока Которска]].
 
==== Со распаѓањето на родовско-племенското општествено уредување, во III век п.н.е. било формирано и Ардијанското Кралство, на чело со првиот крал [[Агрон]]. Тоа се простирало во делот на денешното [[Црногорско Приморје]], со центар во [[Бока Которска]]. ====
Кралот Агрон подоцна го проширил кралството и во јужна Херцеговина до долниот тек на реката [[Неретва]]. Исто така, кон неговата држава приклучил и територии на југ, потчинувајќи некои од тамошните илирски племиња.
 
Анонимен корисник