Разлика помеѓу преработките на „Влада на Македонија од 1998“

нема опис на уредувањето
'''Владата на Македонија од 1998 година''' е избрана по [[Македонски парламентарни избори, 1998|парламентарните избори во 1998 година]] и доаѓањето на власт на коалицијата предводена од [[ВМРО ДПМНЕ]]. [[Љубчо Георгиевски]] ја врши функцијата премиер во периодот од [[30 ноември]] [[1998]] до [[1 ноември]] [[2002]]. Во склопот на неговата влада неколкупати се вршеше реконструкција: на [[19 мај]] [[1999]], [[27 декември]] [[1999]], [[27 јули]] [[2000]], [[30 ноември]] [[2000]] и мај [[2001]] година, кога, еза формиранавреме широкана коалиција[[Воен законфликт спасво наМакедонија, 2001|вооружениот конфликт во Македонија]] е формирана широка коалиција во чиј состав влегува и [[СДСМ]]. Министрите од СДСМ поднесуваат оставки на [[22 ноември]] [[2001]] година, по што беа избрани нови министри во владата на премиерот Георгиевски.
 
== Состав на владата во 1998 ==
Во составот на владата при нејзиниот избор по изборите влегуваат следните лица:<ref>[http://www.slvesnik.com.mk/Issues/ACAF5267E92547CAA4647ACC10A583E3.pdf Службен весник на РМ, 58/98.]</ref><ref>[http://www.slvesnik.com.mk/Issues/1FF293CA2CE54FD0AF0C4AFB746D1B8C.pdf Службен весник на РМ, 4/99.]</ref>
* Премиер: [[Љубчо Георгиевски]]
* Вицепремиери: [[Доста Димовска]], [[Радмила Кипријанова - Радовановиќ]] ([[ДА]])
* Економија: [[Жанко Чадо]] (ДА)
* Развој: [[Милијана Даневска]]
* Трговија: [[Никола Груевски]]
* Транспорт: [[Боби Спирковски]] (ДА)
* Градежништво: [[Душко Кадиевски]]
 
=== Реконструкција на владата од ноември 2000 ===
На [[30 ноември]] [[2000]] година е извршена промена на пет членови во владата:<ref>[http://www.slvesnik.com.mk/Issues/8D32C22797BD4FDF8E09ADE1A78D0F0A.pdf Службен весник на РМ, 101/2000.]</ref>
* За вицепремиер е избран Зоран Крстевски ([[Либерална партија на Македонија|ЛПМ]])
* За министер за надворешни работи е избран [[Срѓан Керим]] (ЛПМ)
5.847

уредувања